Latem pierogi z owocami to dla mnie najwspanialszy obiad.
Można zacząć je robić na początku czerwca i praktycznie co tydzień wymieniać
owoce na te, których sezon właśnie się zaczyna. I tak aż do września... Raj:-)
W dzieciństwie i później także, próbowałam pierogów z najróżniejszymi owocami, ale w tym sezonie dotarło do mnie, że jeszcze nigdy nie robiłam pierogów z czereśniami. Pomysł podsunęło mi wiaderko pełne czereśni z ogrodu, stojące w naszej kuchni i domagające się zainteresowania;-)
Nadzienia do owocowych pierogów raczej nie słodzę, od tego są dodatki na wierzchu. Lubię gdy na pierogach skrzy się cukier w kryształkach, najlepiej brązowy albo domowy z wanilią, pyszne są także polane miodem, golden syrupem czy syropem klonowym. Do pierogów musi być także śmietanka lub jogurt. Świetnie nada się kokosowa- można użyć gotowej, z puszki, albo zrobić samemu z przepisu na mleczko kokosowe, zmniejszając ilość dodawanej wody. Ale mi czereśniowe pierogi bardziej smakowały ze śmietanką sojową, o której pisałam ostatnio. Na jogurt sojowy i kokosowy także były już przepisy na blogu. Każdy może zatem wybrać ulubiony dodatek.
Aha, czereśniowym pierogom bardzo sprzyja towarzystwo cynamonu! :-)
W dzieciństwie i później także, próbowałam pierogów z najróżniejszymi owocami, ale w tym sezonie dotarło do mnie, że jeszcze nigdy nie robiłam pierogów z czereśniami. Pomysł podsunęło mi wiaderko pełne czereśni z ogrodu, stojące w naszej kuchni i domagające się zainteresowania;-)
Nadzienia do owocowych pierogów raczej nie słodzę, od tego są dodatki na wierzchu. Lubię gdy na pierogach skrzy się cukier w kryształkach, najlepiej brązowy albo domowy z wanilią, pyszne są także polane miodem, golden syrupem czy syropem klonowym. Do pierogów musi być także śmietanka lub jogurt. Świetnie nada się kokosowa- można użyć gotowej, z puszki, albo zrobić samemu z przepisu na mleczko kokosowe, zmniejszając ilość dodawanej wody. Ale mi czereśniowe pierogi bardziej smakowały ze śmietanką sojową, o której pisałam ostatnio. Na jogurt sojowy i kokosowy także były już przepisy na blogu. Każdy może zatem wybrać ulubiony dodatek.
Aha, czereśniowym pierogom bardzo sprzyja towarzystwo cynamonu! :-)
Pierogi z czereśniami
Składniki na ciasto (na ok. 60 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- Szczypta soli
- Ok. 200 ml gorącej wody
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać olej, a
następnie gorącą wodę- stopniowo, mieszając składniki łyżką. Następnie wyrabiać
ciasto ręcznie, aż będzie miękkie i elastyczne, przez ok. 8 minut. Jeśli ciasto
jest zbyt klejące dosypać nieco mąki, uważać, by nie podsypywać za dużo mąki,
bo pierogi wyjdą twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok.
20 minut.
Owoce:
- Ok. 400 g czereśni
Czereśnie umyć, odszypułkować i wypestkować. Można
przekroić na połówki.
Do podania:
- Cukier (brązowy lub waniliowy) lub miód/golden syrup/syrop klonowy (lub inny ulubiony słod)
- Śmietanka sojowa lub kokosowa bądź jogurt sojowy lub kokosowy (lub inna ulubiona śmietana/ jogurt)
- cynamon
Odkrawać kawałki gotowego ciasta, rozwałkowywać,
podsypując blat mąką jeśli to konieczne. Szklaneczką wykrawać krążki. Na
krążek nakładać po 3 lub 4 połówki
czereśni, zlepiać pierogi dokładnie sklejając brzegi. Wrzucać na osolony
wrzątek i gotować przez ok. 2 minuty od ponownego zagotowania. Odcedzić,
wyłożyć na talerze. Można polać stopionym masłem roślinnym. Podawać z ulubionym
cukrem i śmietanką lub jogurtem, posypując cynamonem.
Smacznego!
Oj jakie cudowne, pierogi i zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuń