A może wy też macie jakieś jagodowe zwyczaje?
Zakręcone jagodzianki z jaglanym twarożkiem i lukrem
Składniki na ciasto (na ok. 14 bułeczki):
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- Pół szkanki cukru
- 75g masła roślinnego, roztopionego lub ¼ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka roślinnego, ciepłego
- Szczypta soli
Pokruszone drożdże rozmieszać z ¼ szklanki ciepłego
mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na ok. 10 minut, aż drożdże „ruszą”.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać drożdżowy zaczyn, a następnie resztę ciepłego
mleka, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło roślinne lub olej.
Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i miękkie przez ok. 8- 10 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi
objętość.
Twarożek jaglany:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki wody
- 150 ml śmietany sojowej, lub jogurtu sojowego
- Ok. 4 łyżek cukru z wanilią lub do smaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- 250 g jagód
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x 50 cm. Na cieście rozsmarować twarożek waniliowy, posypać równomiernie jagodami. Zwinąć jak naleśnik, tak by otrzymany rulon miał długość 50 cm. Poprzekrawać w poprzek na 14 części- ślimaczków. Każdego ślimaczka obrócić nadzieniem w górę, złapać za dwa końce i delikatnie rozciągnąć wzdłuż. Następnie skręcić każdy koniec w przeciwną stronę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut. Wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec przez ok. 20- 25 minut na złoty kolor. Studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x 50 cm. Na cieście rozsmarować twarożek waniliowy, posypać równomiernie jagodami. Zwinąć jak naleśnik, tak by otrzymany rulon miał długość 50 cm. Poprzekrawać w poprzek na 14 części- ślimaczków. Każdego ślimaczka obrócić nadzieniem w górę, złapać za dwa końce i delikatnie rozciągnąć wzdłuż. Następnie skręcić każdy koniec w przeciwną stronę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut. Wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec przez ok. 20- 25 minut na złoty kolor. Studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder umieścić w kubeczku i utrzeć grzbietem łyżki
z gorącą wodą. Wodę dodawać stopniowo, do otrzymania odpowiedniej konsystencji
lukru.
Smacznego!
Błagam Cię o jakiś filmik z tego zakręcania drożdżówek! Są niesamowite, ale po prostu nie jestem w stanie ich tak powywijać!
OdpowiedzUsuńNie mam niestety filmiku, próbowałam coś znaleźć na youtube, bez skutku. Ale tu jest ładnie cały proces sfotografowany krok po kroku tylko przy innych bułeczkach:
Usuńhttp://www.melskitchencafe.com/orange-sweet-rolls/
lub tu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/pomaranczowe-buleczki-drozdzowe-z-twistem--
Na pewno dasz radę:)
Ja też jestem pod wrażeniem tych misternie spleconych zakrętasów! Chyba brakuje mi talentu do takich manualnych prac :D
OdpowiedzUsuńJagodzianki wyglądają mega apetycznie, chyba muszę się pokusić o upieczenie pierwszych w tym sezonie :)
Eee no co ty... Mi się raczej koślawe wydają, muszę jeszcze popracować:P
UsuńA na jagodziany skręcone czy nie, skuś się koniecznie nie ma na co czekać!
Ostatnio trochę deszczów było i obawiam się czy jagody dalej takie piękne będą w lasach...