Z naszych pierwszych tegorocznych jagódek powstały, jak
już pisałam, pyszne zakręcone jagodzianki. Całe szczęście po ich zrobieniu na
dnie słoja została jeszcze garść naszych ukochanych skarbów. Za mało na ciasto,
w sam raz na pyszny koktajl dla 2 osób, więc następnego dnia na śniadanie
cieszyliśmy się najwspanialszym jagodowym smoothie. Niezwykłym czyni je dodatek listków świeżej
bazylii, której smak wspaniale komponuje się z jagodami. Na moim balkonie coraz
bardziej rozprzestrzenia się doniczkowa uprawa bazylii, a najbardziej
wielbionymi przeze mnie okazami są bazylia cynamonowa i waniliowa. Do koktajlu
użyłam właśnie tej waniliowej, ma ona inne listki niż zwykła bazylia, więc nie
dajcie się zmylić, na zdjęciach to właśnie ona, a nie mięta, której listki są nieco
podobne. Jeśli nie macie takiej bazylii oczywiście możecie użyć zwykłej, smoothie
i tak będzie niezwykłe :-)
Smoothie jagodowo- bazyliowe
Składniki (na 2 porcje):
- ½ szklanki jagód
- 1 szklanka śmietany sojowej/ jogurtu sojowego/ jogurtu kokosowego lub mleka kokosowego
- Ok. 20 listków bazylii waniliowej (lub zwykłej jeśli nie mamy)
- 2 łyżki golden syrupu lub innego słodu
- 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
- Kilka kropli soku z cytryny
- Kostki lodu
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i
zmiksować na gładki koktajl. W razie potrzeby dodać więcej słodu lub soku z
cytryny- do smaku. Przelać do szklanek i podawać. Można przystroić zmrożoną
śmietanką, świeżymi jagodami i bazylią.
Smacznego!
Bazylia waniliowa i cynamonowa?! Wow, nie miałam pojęcia o ich istnieniu. Muszą być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńNo, jest jeszcze cytrynowa i czerwona i pewnie jeszcze masa innych :-) Ale na razie waniliowa to mój faworyt :-)
Usuńskładniki extra! zaintrygowałaś mnie tą bazylią waniliową :)
OdpowiedzUsuń