Sezon na jagody wciąż trwa i obiecuję, że to nie ostatni przepis z ich wykorzystaniem. Mimo upału nie zniechęcajcie się do wypieków! Przy takiej temperaturze ciasto drożdżowe pięknie i szybko wyrośnie, a więc czas niecierpliwego oczekiwania na pyszne bułeczki choć trochę się skróci. Ale na takie jagodzianki naprawdę warto poczekać! Ciasto jest puszyste i delikatne, nadzienia dużo, no i lukier na wierzchu... Obowiązkowy wypiek na lipiec!
Jagodzianki
Składniki na 16 jagodzianek:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g margaryny roślinnej
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
- ½ szklanki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszać tuż przed nakładaniem nadzienia do bułeczek.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- Kilka łyżek gorącej wody
Składniki wymieszać. Wodę dodawać stopniowo by móc regulować gęstość lukru.
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać mleko i podgrzać tak by całość była lekko ciepła (nie gorąca!- by nie sparzyć drożdży). Do mieszanki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na ok. 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól, cukier i drożdżowy zaczyn. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto- zajmie to ok. 7- 8 minut. Ciasto zostawić w misce przykrytej folią lub ściereczką na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (jest gotowe gdy podwoi objętość).
Po tym czasie ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę,
podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę, przykryć ściereczką i
zostawić na 15 minut. Następnie każdą kuleczkę rozciągnąć delikatnie na okrągły
placuszek. Na środku placuszka układać łyżkę nadzienia i zlepiać jak pierogi,
dociskając dokładnie. Formować podłużne jagodzianki rolując je na stolnicy.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i
zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15
minut, aż będą ładnie zrumienione. Przestudzić na kratce, jeszcze ciepłe
polukrować.
Smacznego!
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony OlgaSmile.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz