28 lipca 2013

Jagodzianki



 Sezon na jagody wciąż trwa i obiecuję, że to nie ostatni przepis z ich wykorzystaniem. Mimo upału nie zniechęcajcie się do wypieków! Przy takiej temperaturze ciasto drożdżowe pięknie i szybko wyrośnie, a więc czas niecierpliwego oczekiwania na pyszne bułeczki choć trochę się skróci. Ale na takie jagodzianki naprawdę warto poczekać! Ciasto jest puszyste i delikatne, nadzienia dużo, no i lukier na wierzchu... Obowiązkowy wypiek na lipiec!

Jagodzianki


Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny roślinnej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
  • ½ szklanki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać tuż przed nakładaniem nadzienia do bułeczek.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Kilka łyżek gorącej wody

Składniki wymieszać. Wodę dodawać stopniowo by móc regulować gęstość lukru.


Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać mleko i podgrzać tak by całość była lekko ciepła (nie gorąca!- by nie sparzyć drożdży). Do mieszanki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na ok. 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól, cukier i drożdżowy zaczyn. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto- zajmie to ok. 7- 8 minut. Ciasto zostawić w misce przykrytej folią lub ściereczką na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (jest gotowe gdy podwoi objętość).

Po tym czasie ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Następnie każdą kuleczkę rozciągnąć delikatnie na okrągły placuszek. Na środku placuszka układać łyżkę nadzienia i zlepiać jak pierogi, dociskając dokładnie. Formować podłużne jagodzianki rolując je na stolnicy. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione. Przestudzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować.
Smacznego!


Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony OlgaSmile.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz