14 lipca 2014

Lody Cherry&Banana





W lodówce miseczka wiśni, banany na stole wołają: taaak to już nasz czas, w końcu mamy czarne plamki czyli jesteśmy najlepszą fazą banana! Powstały więc kolejne wegańskie lody, tym razem dwukolorowe, zdrowe, z dodatkiem kaszy jaglanej. Wybaczcie mi tę niepatriotyczną nazwę, ale gdy robiłam różowe zawijasy w waniliowej masie, po głowie ciągle chodziło mi, że te lody są właśnie cherry&banana, a nie- wiśnia i banan :-P Lody są moim zdaniem jeszcze lepsze od tych poprzednich bananowych, może to za sprawą kaszy jaglanej i kokosowego mleka, może za sprawą fajnego połączenia 2 owoców, choć wydaje mi się, że istotny jest też fakt, iż tym razem podałam je w wafelkach... Czy wy też macie w sobie wewnętrzne dziecko, które mówi wam, że lody z miseczki się nie liczą? :-P

Tyle na temat lodów, najlepiej po prostu je wypróbować, a ja zdradzę wam jeszcze, że w najbliższym poście szykuje się pierwszy wegarnikowy konkurs! Zapraszam!


Lody Cherry&Banana


Składniki:

  • 1i ½ zamrożonego banana
  • ¾ szklanki zamrożonych wiśni
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • śmietanka kokosowej zebrana z wierzchu 1 puszki mleka kokosowego (ja użyłam ok. 300 ml śmietanki kokosowej wykonanej na podstawie tego przepisu tyle, że z mleka kokosowego, a nie sojowego)
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżki cukru pudru (lub mniej/więcej w zależności od słodyczy owoców)
  • 1 łyżka miodu z mniszka lub innego płynnego słodu
  • 1 łyżka brandy

Ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w kielichu blendera, dodać cukier, śmietankę kokosową. Zmiksować na gładką masę, zajmie to kilka minut. Pół szklanki masy odłożyć do miseczki, do pozostałej w blenderze masy dodać zamrożonego, pokrojonego na kawałki banana (możemy go wyjąć z zamrażarki 10 minut wcześniej by łatwiej było go kroić i blendować). Zmiksować, na gładką masę, ewentualnie dosłodzić do smaku. Masę przelać do plastikowego pojemnika do mrożenia. Do blendera włożyć zamrożone wiśnie, miód z mniszka lub inny słód, dodać odłożoną masę jaglaną, dokładnie zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Masę wylać cienkim strumieniem do pojemnika z masą bananową tworząc zawijasy. Można delikatnie przemieszać łyżką lub wykałaczką. Można też obie masy dodawać do pojemnika z osobnych naczyń, na przemian, by utworzyć bardziej regularne wzory. Pojemnik przykryć, umieścić w zamrażarce na ok. 4- 6 godzin lub aż lody będą odpowiednio zamarznięte. Podawać w wafelkach.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Chcę je! Kasza jaglana musi nadawać fajnej konsystencji. Muszę wykorzystać ten trik, bo mleko kokosowe jest mi już znane jako najlepsza baza do lodów bezmlecznych. Wewnętrzne dziecko owszem, pragnie wafelka, ale wewnętrzny obżartuch mówi "whatever" i zjada same w większej ilości niż jakikolwiek wafel by zmieścił xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha xD Celnie powiedziane... U nas po prostu na jednym wafelku się nie kończy... :-)

      Usuń
  2. Pierunie, jakie one fajne i jakie ma kolory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Spodobało mi się to robienie 2 kolorowych. Teraz koncypuję nad kolejnymi połączeniami...

      Usuń
    2. O tak te są śliczne ,ale następne pewnie równie piękne będą , kurcze może zrobić w weekend ?

      Usuń
    3. Pewnie, daj znać jak zrobisz, jak wyszły :-) Kiedy dodam następne to nie wiem bo teraz mały nawał roboty u nas, ale jakieś porzeczkowe mi ciągle chodzą po głowie, muszę znaleźć dla nich chwilę. Sezon letni jest dla mnie okrutny ciągle nowe owoce, nie nadążam by z każdym zrobić wypiek/deser ;-)

      Usuń
  3. Takich z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam, ale muszą smakować genialnie. Wyglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, kasza jaglana chyba do wszystkiego się nadaje:-) niezrównana po prostu. Ważne tylko żeby ją tu dokładnie zmiksować, najlepiej jeszcze ciepłą, wtedy najłatwiej.

      Usuń