Z przygotowywaniem domowych lodów często jest ten
problem, że jeśli nie posiadamy specjalnej maszyny, efekt może być nie do końca
zadowalający. Lody mogą wyjść „kryształkowe”, mało delikatne. Czasem, by tego
uniknąć trzeba bawić się w kilkukrotne wyciąganie mrożących się lodów z zamrażarki,
miksowanie ich i ponowne wkładanie do zamrażalnika. Ale dzisiaj nic z tych
rzeczy! Proponuję Wam lody, które w podstawowej wersji są praktycznie
jednoskładnikowe (jeśli nie będziemy ich dodatkowo dosładzać). A magicznym
składnikiem, którego potrzebujemy i który zapewnia lodom fantastyczną, kremową konsystencję
jest po prostu banan. Gdy znalazłam ten banalny przepis na blogu Bea w kuchni,
oszalałam z zachwytu i niemal zaraz pobiegłam po banany. To miłe gdy lody
zawierają jeden składnik (w dodatku zdrowy), a nie pół tablicy Mendelejewa jak
to się popularnie mówi:P Dlatego do kremowych lodów bananowych namawiam nie
tylko wegan czy osoby z alergią na nabiał bądź nietolerancją laktozy, ale
wszystkich szukających zdrowszej (i pysznej) alternatywy dla sklepowych
deserów. W dodatku wykonanie jest niezwykle proste, a jeśli nie jesteście
fanami bananów (czy to możliwe?:P) pokombinujcie z dodatkami. Ja na razie wypróbowałam
wersję waniliową, czekoladowo- orzechową i truskawkową ale możliwości jest
jeszcze mnóstwo- kawa, kakao, jagody, maliny, karmel, bakalie... Jeśli mimo
wszystko Was nie przekonałam, w najbliższych dniach na blogu pyszne i również
nietrudne wegańskie lody już bez bananów, a wciąż kremowe. Zapraszam!
Wegańskie kremowe lody z bananów
Składniki na wersję waniliową:
- 2 banany
- 2 łyżki golden syropu lub innego słodu (opcjonalnie)
- Ziarenka z ½ laski wanilii
Banany obrać i umieścić w zamrażalniku na co najmniej
kilka godzin (aż będą porządnie zamarznięte, twarde). Zamrożone banany pokroić
na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera wraz ze słodem i ziarenkami
wanilii. Zmiksować do otrzymania kremowej masy (blender może potrzebować pomocy
w zgarnianiu bananów ze ścianek). Jeśli lody mają odpowiednią konsystencję
nakładać do miseczek/ wafelków i natychmiast podawać. Jeśli są zbyt płynne
umieścić z powrotem w zamrażalniku, aż będą odpowiednio zamarznięte. Jeśli mamy
zamiar trzymać je dłużej w zamrażalniku warto dodać na etapie miksowania łyżkę alkoholu-
wódki, likeru kokosowego- to zapobiegnie zamarznięciu lodów „na kość”.
Składniki na wersję orzechowo- czekoladową:
- 2 banany
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki golden syrupu, lub innego słodu
Banany obrać i umieścić w zamrażalniku na co najmniej
kilka godzin (aż będą porządnie zamarznięte, twarde). W małym garnuszku
zagotować mleko roślinne, zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę,
odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać, do otrzymania gładkiej
masy. Następnie dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać do połączenia.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w zamrażalniku przez ok. 2-3
godziny, tak by masa nie zamarzła całkowicie.
Zamrożone banany
pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera wraz ze schłodzoną
masą czekoladową i słodem. Zmiksować do otrzymania kremowej masy (blender może
potrzebować pomocy w zgarnianiu bananów ze ścianek) Jeśli lody mają odpowiednią
konsystencję nakładać do miseczek/ wafelków i natychmiast podawać. Jeśli są
zbyt płynne umieścić z powrotem w zamrażalniku, aż będą odpowiednio
zamarznięte. Jeśli mamy zamiar trzymać je dłużej w zamrażalniku warto dodać na
etapie miksowania łyżkę alkoholu- wódki, rumu, likieru orzechowego - to
zapobiegnie zamarznięciu lodów „na kość”.
Składniki na wersję truskawkową:
- 2 banany
- ¾ szklanki truskawek
- 2 łyżki golden syrupu lub innego słodu (opcjonalnie)
Banany obrać i umieścić w zamrażalniku wraz z truskawkami
na co najmniej kilka godzin (aż będą porządnie zamarznięte, twarde). Zamrożone
banany pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera wraz z
zamrożonymi truskawkami i słodem. Zmiksować do otrzymania kremowej masy (blender
może potrzebować pomocy w zgarnianiu bananów i truskawek ze ścianek). Jeśli
lody mają odpowiednią konsystencję nakładać do miseczek/ wafelków i natychmiast
podawać. Jeśli są zbyt płynne umieścić z powrotem w zamrażalniku, aż będą
odpowiednio zamarznięte. Jeśli mamy zamiar trzymać je dłużej w zamrażalniku
warto dodać na etapie miksowania łyżkę alkoholu- wódki, likieru kokosowego - to
zapobiegnie zamarznięciu lodów „na kość”.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz