14 czerwca 2014

Kremowe lody bananowe



Z przygotowywaniem domowych lodów często jest ten problem, że jeśli nie posiadamy specjalnej maszyny, efekt może być nie do końca zadowalający. Lody mogą wyjść „kryształkowe”, mało delikatne. Czasem, by tego uniknąć trzeba bawić się w kilkukrotne wyciąganie mrożących się lodów z zamrażarki, miksowanie ich i ponowne wkładanie do zamrażalnika. Ale dzisiaj nic z tych rzeczy! Proponuję Wam lody, które w podstawowej wersji są praktycznie jednoskładnikowe (jeśli nie będziemy ich dodatkowo dosładzać). A magicznym składnikiem, którego potrzebujemy i który  zapewnia lodom fantastyczną, kremową konsystencję jest po prostu banan. Gdy znalazłam ten banalny przepis na blogu Bea w kuchni, oszalałam z zachwytu i niemal zaraz pobiegłam po banany. To miłe gdy lody zawierają jeden składnik (w dodatku zdrowy), a nie pół tablicy Mendelejewa jak to się popularnie mówi:P Dlatego do kremowych lodów bananowych namawiam nie tylko wegan czy osoby z alergią na nabiał bądź nietolerancją laktozy, ale wszystkich szukających zdrowszej (i pysznej) alternatywy dla sklepowych deserów. W dodatku wykonanie jest niezwykle proste, a jeśli nie jesteście fanami bananów (czy to możliwe?:P) pokombinujcie z dodatkami. Ja na razie wypróbowałam wersję waniliową, czekoladowo- orzechową i truskawkową ale możliwości jest jeszcze mnóstwo- kawa, kakao, jagody, maliny, karmel, bakalie... Jeśli mimo wszystko Was nie przekonałam, w najbliższych dniach na blogu pyszne i również nietrudne wegańskie lody już bez bananów, a wciąż kremowe. Zapraszam!


Wegańskie kremowe lody z bananów


Składniki na wersję waniliową:

  • 2 banany
  • 2 łyżki golden syropu lub  innego słodu (opcjonalnie)
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
Banany obrać i umieścić w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin (aż będą porządnie zamarznięte, twarde). Zamrożone banany pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera wraz ze słodem i ziarenkami wanilii. Zmiksować do otrzymania kremowej masy (blender może potrzebować pomocy w zgarnianiu bananów ze ścianek). Jeśli lody mają odpowiednią konsystencję nakładać do miseczek/ wafelków i natychmiast podawać. Jeśli są zbyt płynne umieścić z powrotem w zamrażalniku, aż będą odpowiednio zamarznięte. Jeśli mamy zamiar trzymać je dłużej w zamrażalniku warto dodać na etapie miksowania łyżkę alkoholu- wódki, likeru kokosowego- to zapobiegnie zamarznięciu lodów „na kość”.


Składniki na wersję orzechowo- czekoladową:

  • 2 banany
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki golden syrupu, lub innego słodu
Banany obrać i umieścić w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin (aż będą porządnie zamarznięte, twarde). W małym garnuszku zagotować mleko roślinne, zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę, odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać, do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać do połączenia. Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w zamrażalniku przez ok. 2-3 godziny, tak by masa nie zamarzła całkowicie.

 Zamrożone banany pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera wraz ze schłodzoną masą czekoladową i słodem. Zmiksować do otrzymania kremowej masy (blender może potrzebować pomocy w zgarnianiu bananów ze ścianek) Jeśli lody mają odpowiednią konsystencję nakładać do miseczek/ wafelków i natychmiast podawać. Jeśli są zbyt płynne umieścić z powrotem w zamrażalniku, aż będą odpowiednio zamarznięte. Jeśli mamy zamiar trzymać je dłużej w zamrażalniku warto dodać na etapie miksowania łyżkę alkoholu- wódki, rumu, likieru orzechowego - to zapobiegnie zamarznięciu lodów „na kość”.


Składniki na wersję truskawkową:

  • 2 banany
  • ¾ szklanki truskawek
  • 2 łyżki golden syrupu lub innego słodu (opcjonalnie)
Banany obrać i umieścić w zamrażalniku wraz z truskawkami na co najmniej kilka godzin (aż będą porządnie zamarznięte, twarde). Zamrożone banany pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera wraz z zamrożonymi truskawkami i słodem. Zmiksować do otrzymania kremowej masy (blender może potrzebować pomocy w zgarnianiu bananów i truskawek ze ścianek). Jeśli lody mają odpowiednią konsystencję nakładać do miseczek/ wafelków i natychmiast podawać. Jeśli są zbyt płynne umieścić z powrotem w zamrażalniku, aż będą odpowiednio zamarznięte. Jeśli mamy zamiar trzymać je dłużej w zamrażalniku warto dodać na etapie miksowania łyżkę alkoholu- wódki, likieru kokosowego - to zapobiegnie zamarznięciu lodów „na kość”.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz