Śmietanka light ma mnóstwo fajnych, kulinarnych
zastosowań. W najbliższych dniach na blogu garść przepisów z jej udziałem! :-)
Śmietana sojowa light
Składniki:
- ½ szklanki mleka sojowego
- 4 łyżki delikatnego oleju
- Szczypta soli
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego rozmieszanego w 3 łyżkach wody lub 3 łyżki soku z cytryny*
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie- jeśli chcemy uzyskać słodką śmietankę, można też dodać więcej lub mniej, do smaku)
- 1 łyżeczka agaru + 4 łyżki wody**
Mleko sojowe i olej porządnie schłodzić w lodówce. Ja
schłodziłam też kielich blendera, by lepiej się ubijało (można włożyć go na
chwilę do zamrażarki). W malutkim garnuszku rozmieszać agar z zimną wodą, odstawić.
Zimne mleko wlać do kielicha blendera, dodać sól, sok z cytryny bądź kwasek
rozmieszany w wodzie i cukier puder (jeśli chcemy). Miksować przez kilka minut,
aż mleko się nieco napuszy. Następnie powoli, cieniutkim strumieniem dolewać
olej, cały czas ubijając, do lekkiego zgęstnienia. Wyłączyć blender, sprawdzić
czy śmietanka jest odpowiednio kwaśna/ słodka i ewentualnie dodać do smaku
kwasek bądź cukier i ponownie zmiksować. Garnuszek z rozpuszczonym agarem
ustawić na niewielkim ogniu, zagotować i gotować ciągle mieszając, aż agar zgęstnieje.
Gdyby zgęstniał za mocno dodać odrobinę
wody i ponownie zagotować (powinien być dość gęsty, ale na tyle płynny by dał
się przelewać). Tak przygotowany agar powoli wlewać do masy w blenderze, cały
czas miksując, do dokładnego połączenia. Gotową śmietanę przelać do słoiczka i
schłodzić w lodówce, wówczas znacznie zgęstnieje.
*Użyłam kwasku by nie nadawać śmietanie cytrynowego
posmaku a jedynie ją zakwasić. Ilość kwasku bądź soku z cytryny regulujemy
wedle gustu
**Ilość agaru zależy od jego mocy, jeśli nie wiemy jak
silny jest nasz agar należy dodawać go stopniowo. Po dodaniu części agaru,
łyżeczkę masy umieścić na talerzyku i schłodzić przez kilka minut w zamrażarce.
Wówczas można sprawdzić czy konsystencja śmietany jest odpowiednia i
ewentualnie dodać większą ilość rozpuszczonego agaru.
Takiego przepisu szukałam! Składniki łatwo dostępne, przygotowanie proste, mam nadzieję, że mi wyjdzie :) Kupnej śmietanki nigdzie nie umiem znaleźć, teraz już nie muszę szukać :)
OdpowiedzUsuń