Krótka przerwa w blogowaniu mimo pełni sezonu na ciasta
owocowe. A wszystko przez kolejną wegarnikową przeprowadzkę. Tym razem
przenosiny do miejsca, którego nazwa dla wegan powinna brzmieć jak najbardziej
zachęcająco- do Zielonej Góry. Badamy
powoli jej stan zweganizowania i planujemy sami przyczynić się do jego wzrostu :-) O tym już wkrótce
więcej na blogu...
A teraz dzisiejsze ciasto. Powróciłam do połączenia, nad którym rozpływałam się przy okazji ostatnich drożdżówek. Tym razem niebiański duet występuje w towarzystwie kruchutkiego ciasta z mąki razowej oraz wspaniałej, także pełnoziarnistej kruszonki. Tarta jest po prostu mega pyszna :-) Zarówno na ciepło (nie przejmujemy się, że porozpada się przy krojeniu) jak i następnego dnia. Razowa mąka i brązowy cukier nadają całości fajny, wyrazisty smak i nieco zdrowego charakteru. W dodatku tarta jest prosta do upieczenia, nawet dzień przed przeprowadzką ;-)
A teraz dzisiejsze ciasto. Powróciłam do połączenia, nad którym rozpływałam się przy okazji ostatnich drożdżówek. Tym razem niebiański duet występuje w towarzystwie kruchutkiego ciasta z mąki razowej oraz wspaniałej, także pełnoziarnistej kruszonki. Tarta jest po prostu mega pyszna :-) Zarówno na ciepło (nie przejmujemy się, że porozpada się przy krojeniu) jak i następnego dnia. Razowa mąka i brązowy cukier nadają całości fajny, wyrazisty smak i nieco zdrowego charakteru. W dodatku tarta jest prosta do upieczenia, nawet dzień przed przeprowadzką ;-)
Razowa tarta z rabarbarem i truskawkami. Z pełnoziarnistą
kruszonką.
Składniki na kruchy spód (na formę na tartę o średnicy 20
cm):
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej)
- 85 g masła roślinnego, zimnego
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- Ew. 1- 2 łyżki lodowatej wody
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do
otrzymania kuli ciasta (ew. dodać 1- 2 łyżki lodowatej wody gdyby masa była za
sucha i nie chciała się połączyć. Jeśli ciasto zmieni się w kruszonkę lecz nie
połączy, zlepić je w kulę ręcznie). Można też ciasto zagnieść ręcznie, bez
użycia malaksera- rozetrzeć palcami posiekane na kawałeczki masło z resztą
składników, a następnie szybko zagnieść dodając w razie potrzeby 1- 2 łyżki
wody. Uformować kulę.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną
formę na tartę o średnicy 20 cm. Podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na
czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Spód
tarty przykryć kawałkiem foli aluminiowej, wysypać suchy groch, fasolę lub ryż
(lub inne obciążenie). Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie
usunąć folię z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez 7 minut. Wyjąć, lekko
przestudzić.
Nadzienie truskawkowo- rabarbarowe:
- 250 g truskawek
- 220 g rabarbaru (najlepiej malinowego)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar pokroić na nieduże kawałki (nie obierać),
wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.
Razowa kruszonka:
- ¾ szklanki mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 80 g masła roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
Masło roślinne rozpuścić w garnuszku. Dodać pozostałe
składniki, wymieszać a następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć nadzienie, wierzch
posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach przez ok. 25-
30 minut aż wierzch będzie zrumieniony. Gdyby brzegi tarty za mocno się
rumieniły przykryć je kawałkami foli aluminiowej. Wyjąć, przestudzić, podawać
na ciepło lub zupełne ostudzone.
Smacznego!
przepis dla mnie! dziękuje :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńNie jestem weganką (póki co tylko wegetarianką:P), ale na pewno będę tu zaglądać:)
Super! Zaprasazam! :)
Usuń