4 czerwca 2014

Razowa tarta z truskawkami i rabarbarem



 Krótka przerwa w blogowaniu mimo pełni sezonu na ciasta owocowe. A wszystko przez kolejną wegarnikową przeprowadzkę. Tym razem przenosiny do miejsca, którego nazwa dla wegan powinna brzmieć jak najbardziej zachęcająco-  do Zielonej Góry. Badamy powoli jej stan zweganizowania i planujemy sami przyczynić się do jego wzrostu :-) O tym już wkrótce więcej na blogu...
A teraz dzisiejsze ciasto. Powróciłam do połączenia, nad którym rozpływałam się przy okazji ostatnich drożdżówek. Tym razem niebiański duet występuje w towarzystwie kruchutkiego ciasta z mąki razowej oraz wspaniałej, także pełnoziarnistej kruszonki. Tarta jest po prostu mega pyszna :-) Zarówno  na ciepło (nie przejmujemy się, że porozpada się przy krojeniu) jak i następnego dnia. Razowa mąka i brązowy cukier nadają całości fajny, wyrazisty smak i nieco zdrowego charakteru. W dodatku tarta jest prosta do upieczenia, nawet dzień przed przeprowadzką ;-)


Razowa tarta z rabarbarem i truskawkami. Z pełnoziarnistą kruszonką.


Składniki na kruchy spód (na formę na tartę o średnicy 20 cm):

  • 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej)
  • 85 g masła roślinnego, zimnego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • Ew. 1- 2 łyżki lodowatej wody

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania kuli ciasta (ew. dodać 1- 2 łyżki lodowatej wody gdyby masa była za sucha i nie chciała się połączyć. Jeśli ciasto zmieni się w kruszonkę lecz nie połączy, zlepić je w kulę ręcznie). Można też ciasto zagnieść ręcznie, bez użycia malaksera- rozetrzeć palcami posiekane na kawałeczki masło z resztą składników, a następnie szybko zagnieść dodając w razie potrzeby 1- 2 łyżki wody. Uformować kulę.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę na tartę o średnicy 20 cm. Podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Spód tarty przykryć kawałkiem foli aluminiowej, wysypać suchy groch, fasolę lub ryż (lub inne obciążenie). Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez 7 minut. Wyjąć, lekko przestudzić.


Nadzienie truskawkowo- rabarbarowe:

  • 250 g truskawek
  • 220 g rabarbaru (najlepiej malinowego)
  • 1/3  szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar pokroić na nieduże kawałki (nie obierać), wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.


Razowa kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 80 g masła roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masło roślinne rozpuścić w garnuszku. Dodać pozostałe składniki, wymieszać a następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć nadzienie, wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach przez ok. 25- 30 minut aż wierzch będzie zrumieniony. Gdyby brzegi tarty za mocno się rumieniły przykryć je kawałkami foli aluminiowej. Wyjąć, przestudzić, podawać na ciepło lub zupełne ostudzone.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. przepis dla mnie! dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    Nie jestem weganką (póki co tylko wegetarianką:P), ale na pewno będę tu zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń