Obiecane ciasto z udziałem mleka kokosowego (wybaczcie
małe opóźnienie, przepis miał być już wczoraj, ale zwyczajnie nie zdążyłam
przygotować notki). Wspomniane mleko jest tu potrzebne do sporządzenia budyniu
i choć można by użyć dowolnego mleka roślinnego, to jednak z kokosowym budyń (i
ciasto!) jest moim zdaniem po prostu najpyszniejszy na świecie :-) Kokosowa w tym cieście jest także kruszonka. A
żeby nie było zbyt słodko pojawia się też mój ulubiony rabarbar. Tym razem karmelizowałam go na patelni,
dodając na koniec konfiturę pomarańczową i szczyptę imbiru. Ten ostatni jest
moim zdaniem bardzo ciekawym dodatkiem, fajnie komponuje się z rabarbarem i
pomarańczą, ale jeśli nie lubicie charakterystycznego imbirowego smaku oczywiście
możecie go pominąć. Składniki w przepisie są na małą blaszkę, więc jeśli
planujecie ciasto dla całej rodzinki proponuję śmiało je podwoić :-)
Kruchy placek z karmelizowanym rabarbarem, kokosowym
budyniem i kruszonką. Z nutą imbiru i pomarańczy
Składniki na kruche ciasto (na blaszkę o wymiarach 21x21
cm):
- 110 g mąki pszennej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 35 g cukru
- 110 g masła roślinnego, zimnego
W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać pokrojone na
kawałeczki masło roślinne, chwilę posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami
jak kruszonkę. Szybko zagnieść dodając w razie potrzeby odrobinę lodowatej
wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1
godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi (na wysokość ok.
1,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21x21 cm. Włożyć do
lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Wstawić ciasto i podpiekać przez ok. 20 minut, aż delikatnie się zrumieni.
Wyjąć, lekko przestudzić.
Karmelizowany rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- ½ laski wanilii
- 2- 3 łyżki konfitury pomarańczowej
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
Rabarbar umyć, nie obierać, pokroić na nieduże kawałki. Na
patelni umieścić cukier i 2 łyżki wody. Podgrzewać na większym ogniu nie
mieszając, można jedynie poruszać patelnią. Po ok. 10 minutach cukier zacznie
się rozpuszczać i karmelizować. Należy bardzo uważać by go nie przypalić. Gdy
karmel będzie mieć piękny, złotobrązowy kolor dodać pokrojony rabarbar.
Podgrzewać, mieszając, aż ewentualne grudki karmelu rozpuszczą się i rabarbar
będzie pokryty gęstym sosem. Wyłączyć palnik i dodać imbir oraz konfiturę
pomarańczową, wymieszać. Przestudzić przed wyłożeniem na ciasto.
Budyń kokosowy:
- 500 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody
- 25 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru z wanilią
- 2 łyżki likieru kokosowego
Wymieszać ½ szklanki mleka kokosowego z mąkami, cukrem i
likierem kokosowym. Resztę mleka wymieszać w garnku z wodą i zagotować. Do
gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i energicznie wymieszać.
Gotować jeszcze przez ok. minutę, mieszając, do uzyskania gęstego budyniu.
Zdjąć z palnika, odstawić do ostudzenia. Wierzch budyniu przykryć folią
spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
Kruszonka kokosowa:
- 75 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 75 g wiórków kokosowych
- 35 g cukru
- 90 g masła roślinnego, zimnego
Mąki, cukier i wiórki kokosowe wymieszać w misce. Dodać
pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami do otrzymania kruszonki.
Na przestudzony spód wyłożyć rabarbarowe nadzienie,
następnie przykryć je warstwą budyniu, na wierzch rozsypać kruszonkę. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto
ładnie się zrumieni. Wyjąć, ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
O jakie apetyczne ciasto
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić maka pszenną w budyniu? Orkiszowa się nada?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam