13 maja 2014

Bułeczki z rabarbarem i dżemem truskawkowym



Nie wiem czy Wy także, ale ja wprost ubóstwiam połączenie rabarbaru z truskawkami:) Sam rabarbar w swej kwaskowatości jest wspaniały, ale gdy podkreśli się jego smak słodyczą truskawki... Lub inaczej gdy słodycz truskawki przełamie się kwaśną nutą rabarbaru... Ehh najlepiej po prostu spróbować;P  Rabarbar kupimy już bez problemu, na pyszne polskie truskawki trzeba jeszcze chwilę poczekać, dlatego tym razem poratowałam się truskawkowym dżemem. Ale gdy na straganach truskawki zaczną się uśmiechać obok rabarbaru ten cudny duet zagości jeszcze na pewno  na Wegarniku. A co do dzisiejszych bułeczek- tym razem postawiłam na prostotę- tylko delikatne drożdżowe ciasto plus pyszne nadzienie. Zrezygnowałam z lukrów i kruszonek, by nie zagubić ulubionego smaku rabarbaru. Jednak jeśli wolicie możecie wykorzystać to nadzienie do drożdżówek ze wszystkimi bajerami takich jak te ze śliwkami.


Wegańskie bułeczki z rabarbarem i dżemem truskawkowym


Składniki na 16 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 330 ml mleka roślinnego
  • 100 g masła roślinnego roztopionego
  • Pół szklanki cukru
  • Szczypta soli

Nadzienie rabarbarowo- truskawkowe:

  • 400 g rabarbaru
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego

Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, wymieszać z dżemem truskawkowym.


Drożdże pokruszyć do kubka, zalać 1 szklanką ciepłego mleka, dodać 2 łyżeczki mąki i 2 łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn się spieni i urośnie. Do dużej miski wsypać mąkę dodać gotowy rozczyn a następnie pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i miękkie ciasto (zajmie to ok. 10 minut). Ciasto uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1i ½ h, aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. Ułożyć bułeczki na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Dnem małego kieliszka zanurzonym w mące zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, dość mocno przyciskając, niemal do samej blaszki. Do każdego wgłębienia nałożyć łyżkę nadzienia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20- 25 minut, aż bułeczki będą ładnie zrumienione. Wyjąć, przestudzić na kratce, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



i przed pieczeniem: 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz