3 października 2013

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

 

Zanim szara i zimna jesień całkowicie nad nami zapanuje proponuję Wam słoneczne, szczęśliwe drożdżówy ze śliwkami. Robiąc je zupełnie nie mogłam się zdecydować-  czy wolę nadzienie zamknięte w środku bułeczki jak przy jagodziankach, czy też tradycyjne drożdżówki z nadzieniem na wierzchu. W efekcie powstały obydwie wersje, a zdania która lepsza były podzielone:) Ja jednak polecam każdą z nich równie gorąco- ważne by były śliwki, cynamon i kruszonka! Takie trio dla mnie zawsze jest udane. Choć znam takich, których w zupełności zadowoliłby nawet sam ostatni jego składnik (Jacek czasem pyta mnie czy upieczemy kiedyś blachę samej kruszonki...).


Wegańskie drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Składniki na 14 drożdżówek (u mnie 6 drożdżówek i 8 bułeczek):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • 80 g margaryny roślinnej roztopionej
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g miękkiej margaryny roślinnej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Kilka łyżek gorącej wody

Pół szklanki mleka sojowego wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na około 5- 10 minut aż zaczyn spieni się i podrośnie. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, wymieszać. Dodać  sól, pozostałe mleko, cukier, roztopioną margarynę i olej. Wyrobić gładkie ciasto, zajmie to ok. 8- 10 minut. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi objętość).

W tym czasie przygotować nadzienie. Śliwki wypestkować, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Składniki kruszonki wyrobić między palcami aż powstaną okruchy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Bułeczki można uformować na 2 sposoby:

1) kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki, do każdego nałożyć ok. 1 łyżkę śliwkowego nadzienia, skleić podobnie jak pierogi, dokładnie złączając brzegi ciasta. Uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, złączeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

2) Kawałki ciasta uformować w podłużne placuszki i ukłożyć na wyłożonej papierem blaszce. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej wyrośniętej bułeczce zrobić dnem szklanki 2 wgłębienia, do środka nałożyć śliwkowe nadzienie, posypać kruszonką.

Każdą z wersji piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 20- 25 minut. (te w formie zamkniętych bułeczek mogą się piec nieco dłużej). Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorące drożdżówki studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Chciałoby się porwać taką drożdżówkę na śniadanie, obowiązkowo do kubka ciepłego mleka... :) Śliwki i cynamon to cudownie aromatyczne jesienne połączenie.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń