Zanim szara i zimna jesień całkowicie nad nami zapanuje proponuję Wam słoneczne, szczęśliwe drożdżówy ze śliwkami. Robiąc je zupełnie nie mogłam się zdecydować- czy wolę nadzienie zamknięte w środku bułeczki jak przy jagodziankach, czy też tradycyjne drożdżówki z nadzieniem na wierzchu. W efekcie powstały obydwie wersje, a zdania która lepsza były podzielone:) Ja jednak polecam każdą z nich równie gorąco- ważne by były śliwki, cynamon i kruszonka! Takie trio dla mnie zawsze jest udane. Choć znam takich, których w zupełności zadowoliłby nawet sam ostatni jego składnik (Jacek czasem pyta mnie czy upieczemy kiedyś blachę samej kruszonki...).
Wegańskie drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Składniki na 14 drożdżówek (u mnie 6 drożdżówek i 8
bułeczek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- 80 g margaryny roślinnej roztopionej
- 20 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 500 g śliwek
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 60 g miękkiej margaryny roślinnej
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- Kilka łyżek gorącej wody
Pół szklanki mleka sojowego wymieszać z pokruszonymi
drożdżami, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na około 5- 10 minut aż zaczyn
spieni się i podrośnie. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, wymieszać.
Dodać sól, pozostałe mleko, cukier,
roztopioną margarynę i olej. Wyrobić gładkie ciasto, zajmie to ok. 8- 10 minut.
Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi
objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie. Śliwki wypestkować,
pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Składniki kruszonki wyrobić
między palcami aż powstaną okruchy.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Bułeczki można
uformować na 2 sposoby:
1) kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki, do
każdego nałożyć ok. 1 łyżkę śliwkowego nadzienia, skleić podobnie jak pierogi,
dokładnie złączając brzegi ciasta. Uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, złączeniem do dołu. Pozostawić do
wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2) Kawałki ciasta uformować w podłużne placuszki i
ukłożyć na wyłożonej papierem blaszce. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej wyrośniętej bułeczce zrobić dnem szklanki 2 wgłębienia, do środka
nałożyć śliwkowe nadzienie, posypać kruszonką.
Każdą z wersji piec w temperaturze 190 stopni przez ok.
20- 25 minut. (te w formie zamkniętych bułeczek mogą się piec nieco dłużej). Przygotować
lukier: cukier puder rozetrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody, do uzyskania
odpowiedniej konsystencji. Gorące drożdżówki studzić na kratce, jeszcze ciepłe
polukrować.
Smacznego!
Chciałoby się porwać taką drożdżówkę na śniadanie, obowiązkowo do kubka ciepłego mleka... :) Śliwki i cynamon to cudownie aromatyczne jesienne połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!