Klasyka w wegańskim wydaniu. Wuzetka zawsze kojarzyła mi się
z takim ciastkiem wzorcowym, ciastkiem z obrazka;) Koniecznie krojona w
kwadraty, a kontrast bieli i czerni musi być wyrazisty... Dlatego ciasto
czekoladowe ma być intensywne, ciemne, żadne tam blade kakaowe biszkopty na
jajkach:P, a krem biały jak śnieg- czyli tylko z mleczka kokosowego. Wegańska
wersja wuzetki jest zatem bliższa idei wuzetki niż tradycyjna wuzetka...
;) Cokolwiek by to nie znaczyło, takie ciasto pięknie będzie się prezentować na
świątecznym stole. Zachęcam do upieczenia!
Wegańska wuzetka
Składniki na czekoladowe ciasto (na foremkę o wymiarach 19x
22 cm):
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 10 łyżek ciepłej wody
- 225 ml mleka sojowego, kokosowego lub innego roślinnego
- 195 ml oleju
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki pszennej
- 90 g kakao
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zmielone siemię zalać 10 łyżkami ciepłej wody, odstawić do
ostudzenia (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
W dużej misce połączyć mleko, olej, cukier, ekstrakt z
wanilii i namoczone siemię. Do drugiej miski przesiać mąkę wymieszaną z kakao,
sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać
trzepaczką tylko do połączenia.
Foremkę o wymiarach 19x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec
przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Kokosowa bita śmietana:
- 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej 24h
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- ½ opakowania śmietan fixu
Schłodzoną puszkę mleka otworzyć, gęstą śmietankę delikatnie
przełożyć do miski. Pozostałą w puszce wodę kokosową zostawić do nasączenia
blatów. Śmietankę ubić na puszystą masę dodając pod koniec ubijania cukier
puder wymieszany ze śmietan fixem.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka sojowego, kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki masła roślinnego
Mleko roślinne zagotować w małym rondelku wraz z masłem roślinnym. Wyłączyć ogień i dodać
drobno posiekaną czekoladę. Odczekać 2- 3 minuty, następnie dokładnie wymieszać,
do uzyskania gładkiej polewy
Dodatkowo:
- Kilkanaście łyżek naparu mocnej kawy
- 2- 3 łyzki rumu
- Powidła śliwkowe najlepiej powidła śliwkowe z czekoladą
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta nasączyć mieszanką ostudzonej kawy, i
odłożonej wcześniej wody kokosowej. Powidła śliwkowe wymieszać z rumem,
rozsmarować równomiernie po cieście. Rozłożyć ¾ kokosowej bitej śmietany.
Przykryć drugim blatem ciasta, naponczować. Rozsmarować polewę czekoladową, w
miękkiej polewie narysować nożem kwadratowe porcje. Każdą porcję ozdobić
pozostawioną kokosową bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Cudowna!
OdpowiedzUsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuńOooo, co za boskość! :3
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Powiększyłam proporcję składników o 1,5 bo miałam większą blachę, ciasto wyszło świetne, najlepsze po 24 godzinach od wstawienia do lodówki :)))
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę:) No ciasta z kremem muszą się porządnie schłodzić, a szczególnie latem:) Pozdrawiam!
Usuńjakie mleko kokosowe da się ubić??
OdpowiedzUsuń