13 grudnia 2013

Wuzetka




Klasyka w wegańskim wydaniu. Wuzetka zawsze kojarzyła mi się z takim ciastkiem wzorcowym, ciastkiem z obrazka;) Koniecznie krojona w kwadraty, a kontrast bieli i czerni musi być wyrazisty... Dlatego ciasto czekoladowe ma być intensywne, ciemne, żadne tam blade kakaowe biszkopty na jajkach:P, a krem biały jak śnieg- czyli tylko z mleczka kokosowego. Wegańska wersja wuzetki jest zatem bliższa idei wuzetki niż tradycyjna wuzetka... ;) Cokolwiek by to nie znaczyło, takie ciasto pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole. Zachęcam do upieczenia!


Wegańska wuzetka


Składniki na czekoladowe ciasto (na foremkę o wymiarach 19x 22 cm):

  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 10 łyżek ciepłej wody
  • 225 ml mleka sojowego, kokosowego lub innego roślinnego
  • 195 ml oleju
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki pszennej
  • 90 g kakao
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zmielone siemię zalać 10 łyżkami ciepłej wody, odstawić do ostudzenia (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

W dużej misce połączyć mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i namoczone siemię. Do drugiej miski przesiać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia.

Foremkę o wymiarach 19x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić na dwa blaty.


Kokosowa bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej 24h
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • ½  opakowania śmietan fixu



Schłodzoną puszkę mleka otworzyć, gęstą śmietankę delikatnie przełożyć do miski. Pozostałą w puszce wodę kokosową zostawić do nasączenia blatów. Śmietankę ubić na puszystą masę dodając pod koniec ubijania cukier puder wymieszany ze śmietan fixem.


Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka sojowego, kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki masła roślinnego

Mleko roślinne zagotować w małym rondelku wraz  z masłem roślinnym. Wyłączyć ogień i dodać drobno posiekaną czekoladę. Odczekać 2- 3 minuty, następnie dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy



Dodatkowo:


Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta nasączyć mieszanką ostudzonej kawy, i odłożonej wcześniej wody kokosowej. Powidła śliwkowe wymieszać z rumem, rozsmarować równomiernie po cieście. Rozłożyć ¾ kokosowej bitej śmietany. Przykryć drugim blatem ciasta, naponczować. Rozsmarować polewę czekoladową, w miękkiej polewie narysować nożem kwadratowe porcje. Każdą porcję ozdobić pozostawioną kokosową bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Super przepis! Powiększyłam proporcję składników o 1,5 bo miałam większą blachę, ciasto wyszło świetne, najlepsze po 24 godzinach od wstawienia do lodówki :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę:) No ciasta z kremem muszą się porządnie schłodzić, a szczególnie latem:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. jakie mleko kokosowe da się ubić??

    OdpowiedzUsuń