15 grudnia 2013

Chleb świąteczny- z anyżem, figami i orzechami




Pewnie głowicie się już jakie ciasta upiec na święta. A może od dawna macie wybrane tegoroczne specjały lub posiadacie tradycyjny, stały zestaw świąteczny? No tak- piernik, makowiec, sernik (tofurnik oczywiście!), pierniczki (ja piekłam dzisiaj mam nadzieję, że zdążą pojawić się na blogu).  Nie trzeba się długo zastanawiać nad tym jakie słodkości pasują na świąteczny stół. Wiadomo- muszą być w nich korzenne przyprawy, mak, miód, jabłka, orzechy... Ale co z tak podstawową sprawą jak chleb? Warto, by on także poczuł świąteczną atmosferę, więc proponuję przystroić go aromatycznymi dodatkami. Na pewno będzie mu bardzo miło, ten bochenek aż chrupie z zadowolenia, uważajcie by nie zaczął Wam przy stole nucić kolęd;)


Chleb na pszennym zakwasie z figami, orzechami laskowymi i anyżem


Składniki na 1 duży bochenek:


Zaczyn zakwasowy:

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g wody
  • 10g zakwasu pszennego

 Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12- 16 godzin w temperaturze pokojowej.


Ciasto chlebowe:

  • 275 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • 90 g suszonych fig
  • 90 g orzechów laskowych
  • 2,5 g mielonego anyżu
  • Cały zaczyn

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i obrać z brązowych skórek (najłatwiej pocierając je przez ściereczkę). Figi pokroić w dużą kostkę (odciąć twarde końcówki).

W misce wymieszać obie mąki, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól, mielony anyż i zaczyn. Wyrabiać ciasto przez ok. 6 minut, następnie dodać orzechy i figi, wyrabiać aż wtopią się w ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 i ½ godziny składając w tym czasie dwukrotnie co 50 minut (ciasto wyłożyć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt, złożyć na 3 jak list, obrócić o 90 stopni i czynność powtórzyć).

Następnie uformować bochenek i włożyć do omączonego koszyka rozrostowego (może być miska wyłożona omączoną ściereczką). Zostawić do wyrośnięcia no ok. 2 godziny (ten czas jest zależny od aktywności zakwasu, temperatury otoczenia oraz tego, czy i ile użyliśmy drożdży- najlepiej po prostu obserwować chleb).

Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Piec z parą- spryskać wodą ścianki piekarnika lub na jego dnie ustawić żaroodporne naczynie z wodą. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 215 stopni i piec dalsze 25- 30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!


 Przepis Jeffreya Hamelmana, zaczerpnięty ze strony truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz