Na bazie własnych doświadczeń stwierdzam, iż z wiekiem coraz bardziej lubi się kwaśne owoce... Na
starość chyba będę jadła całe cytryny na surowo ;-) Póki co mój etap
uwielbienia dla kwaśności stanął na porzeczkach :-)
Czarne czy czerwone, nieważne, są pyszne!
Ostatnio mało u mnie czasu na pracochłonne receptury, a w dodatku jest upał... Wtedy doskonałym rozwiązaniem są lody bananowe, bo robią się same, a wspaniale smakują i są ratunkiem w gorące dni. Teraz dodaję do nich garść zamrożonych czarnych porzeczek i łyżkę mleka kokosowego w proszku. Wychodzą doskonałe, kremowe, kwaskowate (noo doobra ja jednak troszkę je dosładzam ;-)), jak dotąd to moje ulubione z serii najprostszych lodów bananowych.
A wieczorem, gdy upały nieco zelżeją proponuję pobawić się w pieczenie ciastek z porzeczkami. Są pyszne i... kwaśne oczywiście, ale zawsze można oprószyć je pudrem :-)
Ostatnio mało u mnie czasu na pracochłonne receptury, a w dodatku jest upał... Wtedy doskonałym rozwiązaniem są lody bananowe, bo robią się same, a wspaniale smakują i są ratunkiem w gorące dni. Teraz dodaję do nich garść zamrożonych czarnych porzeczek i łyżkę mleka kokosowego w proszku. Wychodzą doskonałe, kremowe, kwaskowate (noo doobra ja jednak troszkę je dosładzam ;-)), jak dotąd to moje ulubione z serii najprostszych lodów bananowych.
A wieczorem, gdy upały nieco zelżeją proponuję pobawić się w pieczenie ciastek z porzeczkami. Są pyszne i... kwaśne oczywiście, ale zawsze można oprószyć je pudrem :-)
Przypominam też o trwającym konkursie z magazynem E!stilo!
Ciastka z porzeczkami:
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 90g margaryny wegańskiej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- Szczypta soli
- Ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
- 450 g czarnej porzeczki
- 6-8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki wymieszać w miseczce
Do posmarowania:
- 1 łyżka mleka sojowego
- 1 łyżka oleju
- cukier
Drożdże pokruszyć, wymieszać z ¼ szklanki ciepłej wody,
łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na ok. 5- 10 minut aż „ruszą”. Do
miski wsypać mąkę dodać drożdżowy zaczyn, cukier, sól, roztopioną margarynę,
zacząć zagniatać ciasto dodając w razie potrzeby odrobinę ciepłej wody.
Wyrabiać przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i po kolei
rozwałkowywać na płaty w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 25x35 cm. Na
połowie prostokąta rozłożyć nadzienie porzeczkowe w niedużych odstępach,
przykryć drugą połową ciasta (składając płat na pół). Pozlepiać brzegi ciasta
pomiędzy miejscami z nadzieniem przyciskając dokładnie palcami. Następnie poprzekrawać
złączenia między miejscami z nadzieniem tworząc poszczególne ciasteczka. Brzeg
każdego ciasteczka, dodatkowo zlepić przyciskając końcem widelca. Tak samo
postąpić z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Wierzchy ciasteczek posmarować
mlekiem sojowym rozmąconym z olejem, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec przez ok. 35 minut do zezłocenia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz