22 lipca 2014

Ciastka z porzeczkami




Na bazie własnych doświadczeń stwierdzam, iż z wiekiem coraz bardziej lubi się kwaśne owoce... Na starość chyba będę jadła całe cytryny na surowo ;-) Póki co mój etap uwielbienia dla kwaśności stanął na porzeczkach :-) Czarne czy czerwone, nieważne, są pyszne!
Ostatnio mało u mnie czasu na pracochłonne receptury, a w dodatku jest upał... Wtedy doskonałym rozwiązaniem są lody bananowe, bo robią się same, a wspaniale smakują i są ratunkiem w gorące dni. Teraz dodaję do nich garść zamrożonych czarnych porzeczek i łyżkę mleka kokosowego w proszku. Wychodzą doskonałe, kremowe, kwaskowate (noo doobra ja jednak troszkę je dosładzam ;-)), jak dotąd to moje ulubione z serii najprostszych lodów bananowych.
A wieczorem, gdy upały nieco zelżeją proponuję pobawić się w pieczenie ciastek z porzeczkami. Są pyszne i... kwaśne oczywiście, ale zawsze można oprószyć je pudrem :-)



Przypominam też o trwającym konkursie z magazynem E!stilo!



Ciastka z porzeczkami:


Składniki na ciasto:

  • 300g mąki
  • 90g margaryny wegańskiej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • Ok. 1/4 szklanki ciepłej wody

Nadzienie:

  • 450 g czarnej porzeczki
  • 6-8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Wszystkie składniki wymieszać w miseczce

Do posmarowania:

  • 1 łyżka mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • cukier

Drożdże pokruszyć, wymieszać z ¼ szklanki ciepłej wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na ok. 5- 10 minut aż „ruszą”. Do miski wsypać mąkę dodać drożdżowy zaczyn, cukier, sól, roztopioną margarynę, zacząć zagniatać ciasto dodając w razie potrzeby odrobinę ciepłej wody. Wyrabiać przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i po kolei rozwałkowywać na płaty w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 25x35 cm. Na połowie prostokąta rozłożyć nadzienie porzeczkowe w niedużych odstępach, przykryć drugą połową ciasta (składając płat na pół). Pozlepiać brzegi ciasta pomiędzy miejscami z nadzieniem przyciskając dokładnie palcami. Następnie poprzekrawać złączenia między miejscami z nadzieniem tworząc poszczególne ciasteczka. Brzeg każdego ciasteczka, dodatkowo zlepić przyciskając końcem widelca. Tak samo postąpić z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Wierzchy ciasteczek posmarować mlekiem sojowym rozmąconym z olejem, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 35 minut do zezłocenia. Wystudzić na kratce.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz