W końcu czas na wyniki konkursu z magazynem e!stilo! Był to pierwszy wegarnikowy konkurs i w końcu na własnej skórze poznałam, jak trudno jest wybrać jednego zwycięzcę spośród wielu fajnych pomysłów. Dlatego bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Przysłaliście wspaniałe przepisy i zdjęcia, wierzcie mi, nie mówię tego z grzeczności, ale chciałoby się nagrodzić wszystkie pomysły!
No, ale cóż zasady to zasady, zatem do rzeczy:
Konkurs z Magazynem e!stilo zwycięża przepis na
TOFU- SERNIK JAGODOWO MALINOWY
autorstwa Agnieszki Kowalkowskiej.
Przepis absolutnie urzekł mnie połączeniem jagód i malin oraz pięknym jagodowym kolorem!
Serdecznie gratuluję! Zwyciężczynię proszę o przesłanie danych do wysyłki prenumeraty na adres e-mail (wegarnik@gmail.com)
A zdjęcie i przepis poniżej:
"Tofu-sernik"
jagodowo-malinowy
Składniki na ciasto:
3 op. naturalnego tofu (każde po 180 g.)
1 szkl. ugotowanej kaszy mannej
2 banany
2 łyżki oleju (u mnie: kokosowy)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 250 g. jagód
ok. 250 g. malin
Składniki na krem kokosowy:
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (min. doba w lodówce)
2 op. śmietan-fixu
ok. 200 g. jagód/ malin
2 łyżeczki stewii (ew. 3 łyżki cukru pudru)
Wykonanie:
Ciasto:
1. Tofu, ugotowaną kaszę manną, banany, olej i mąkę miksujemy na gładką masę.
2. Powstałą masę dzielimy na dwie części: jedną miksujemy z malinami, drugą z jagodami.
3. Wylewamy na blachę kolejno: część malinową, a na nią cześć jagodową.
4. Pieczemy w piekarniku ok. 60 min. w 180 st.
Krem kokosowy:
1. Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubijamy przez kilka minut na zwartą, stałą masę, dodajemy stewię oraz dwa opakowania śmietan-fixu i ubijamy jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty krem.
Składniki na ciasto:
3 op. naturalnego tofu (każde po 180 g.)
1 szkl. ugotowanej kaszy mannej
2 banany
2 łyżki oleju (u mnie: kokosowy)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 250 g. jagód
ok. 250 g. malin
Składniki na krem kokosowy:
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (min. doba w lodówce)
2 op. śmietan-fixu
ok. 200 g. jagód/ malin
2 łyżeczki stewii (ew. 3 łyżki cukru pudru)
Wykonanie:
Ciasto:
1. Tofu, ugotowaną kaszę manną, banany, olej i mąkę miksujemy na gładką masę.
2. Powstałą masę dzielimy na dwie części: jedną miksujemy z malinami, drugą z jagodami.
3. Wylewamy na blachę kolejno: część malinową, a na nią cześć jagodową.
4. Pieczemy w piekarniku ok. 60 min. w 180 st.
Krem kokosowy:
1. Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubijamy przez kilka minut na zwartą, stałą masę, dodajemy stewię oraz dwa opakowania śmietan-fixu i ubijamy jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty krem.
Do ubijania najlepiej
nadają się mleczka bez żadnych sztucznych dodatków. Po schłodzeniu należy
ostrożnie wyciągać puszkę z lodówki i jeśli po otworzeniu utworzy się część
wodnista i kremowa, to do kremu użyjcie tylko części stałej mleczka.
2. Nakładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy jagodami/ malinami.
3. Ciasto przechowujemy w lodówce.
2. Nakładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy jagodami/ malinami.
3. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Widzę talerz z Pepco :D mam taki sam, oprócz tego jeszcze czarny ;)
OdpowiedzUsuńA przepis ciekawy. W ostatni weekend robiłam swój pierwszy wege-sernik, ale tylko z kaszy jaglanej, śmietanki kokosowej i sojowej. Był po prostu pyszny i nikt nie mógł uwierzyć, że nie ma tam ani grama prawdziwego twarogu :)
No jaglanka jest magiczna :P
Usuń