6 sierpnia 2014

Wyniki konkursu z Magazynem e!stilo!


W końcu czas na wyniki konkursu z magazynem e!stilo! Był to pierwszy wegarnikowy konkurs i w końcu na własnej skórze poznałam, jak trudno jest wybrać jednego zwycięzcę spośród wielu fajnych pomysłów. Dlatego bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Przysłaliście wspaniałe przepisy i zdjęcia, wierzcie mi, nie mówię tego z grzeczności, ale chciałoby się nagrodzić wszystkie pomysły! 
No, ale cóż zasady to zasady, zatem do rzeczy:

Konkurs z Magazynem e!stilo zwycięża przepis na 
TOFU- SERNIK JAGODOWO MALINOWY 
autorstwa Agnieszki Kowalkowskiej.

Przepis absolutnie urzekł mnie połączeniem jagód i malin oraz pięknym jagodowym kolorem!
Serdecznie gratuluję! Zwyciężczynię proszę o przesłanie danych do wysyłki prenumeraty na adres e-mail (wegarnik@gmail.com)

A zdjęcie i przepis poniżej:




"Tofu-sernik" jagodowo-malinowy

Składniki na ciasto:
       3 op. naturalnego tofu (każde po 180 g.)
       1 szkl. ugotowanej kaszy mannej
       2 banany
       2 łyżki oleju (u mnie: kokosowy)
       3 łyżki mąki ziemniaczanej
       ok. 250 g. jagód
       ok. 250 g. malin

Składniki na krem kokosowy:
       1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (min. doba w lodówce)
       2 op. śmietan-fixu
       ok. 200 g. jagód/ malin
       2 łyżeczki stewii (ew. 3 łyżki cukru pudru)

Wykonanie:
Ciasto:
1.      Tofu, ugotowaną kaszę manną, banany, olej i mąkę miksujemy na gładką masę.
2.      Powstałą masę dzielimy na dwie części: jedną miksujemy z malinami, drugą z jagodami.
3.      Wylewamy na blachę kolejno: część malinową, a na nią cześć jagodową.
4.      Pieczemy w piekarniku ok. 60 min. w 180 st.

Krem kokosowy:
1.      Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubijamy przez kilka minut na zwartą, stałą masę, dodajemy stewię oraz dwa opakowania śmietan-fixu i ubijamy jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty krem.

 Do ubijania najlepiej nadają się mleczka bez żadnych sztucznych dodatków. Po schłodzeniu należy ostrożnie wyciągać puszkę z lodówki i jeśli po otworzeniu utworzy się część wodnista i kremowa, to do kremu użyjcie tylko części stałej mleczka.

2.      Nakładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy jagodami/ malinami.
3.      Ciasto przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. Widzę talerz z Pepco :D mam taki sam, oprócz tego jeszcze czarny ;)
    A przepis ciekawy. W ostatni weekend robiłam swój pierwszy wege-sernik, ale tylko z kaszy jaglanej, śmietanki kokosowej i sojowej. Był po prostu pyszny i nikt nie mógł uwierzyć, że nie ma tam ani grama prawdziwego twarogu :)

    OdpowiedzUsuń