2 maja 2014

Sernik Raffaello kokosowo- migdałowy




Były już wariacje na temat Snickersów, teraz czas na Raffaello. Połączenie kokosu i migdałów- dla mnie absolutnie wspaniałe. Kokos zdecydowanie gra tutaj pierwsze skrzypce- występuje w każdej warstwie- ciasteczkowym spodzie, sernikowej masie, śmietankowym wierzchu oraz jako dekoracja:) Migdały są raczej dodatkiem, ale już chodzi mi po głowie wypiek z większym ich udziałem. Jednak nie ma co zbytnio wybiegać w przód, mając na stole taki sernik. Jest naprawdę pyszny, zdecydowanie najlepszy z wegańskich serników jakie dane mi było spróbować. Masa sernikowa jest kremowa i delikatna- za sprawą dodatku mleka kokosowego z puszki oraz  dłuższego pieczenia w niskiej temperaturze. Sernik na bazie samego tofu nie byłby tak delikatny, a wysoka temperatura pieczenia to coś co kremowości sernika raczej nie sprzyja. No i fajnie, że masa serowa znajduje się pomiędzy chrupiącym ciasteczkowym spodem, a puszystą warstwą kokosowej śmietanki. Polecam, wypróbujcie, może to będzie Wasze majówkowe ciasto:)?


Wegański sernik Raffaello


Składniki na kokosowy spód:

  • 150 g wegańskich kruchych ciasteczek, ideałem byłoby dostać kokosowe, ja użyłam owsianych, orzechowych z Biedrony;), dobrym pomysłem jest też użyć 120g ciasteczek i 30 g zmielonych migdałów)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 55 g masła roślinnego

Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni. Masło roślinne roztopić, ciasteczka pokruszyć na piasek za pomocą malaksera/blendera lub ręcznie (szczelny woreczek plus tłuczek:)). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczkową masę i dokładnie ugnieść łyżką lub dłonią. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa:

  • 400 g tofu
  • Puszka mleka kokosowego
  • 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • Pół szklanki migdałów, obranych, namoczonych na noc w zimnej wodzie
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Tofu zmiksować blenderem  wraz z mlekiem kokosowym na gładką kremową masę. Namoczone migdały odsączyć z wody w której się moczyły, wlać szklankę świeżej wody i zmiksować do otrzymania migdałowej „śmietanki”. Przełożyć do naczynia z masą z tofu, dodać pozostałe składniki, zmiksować wszystko do połączenia. Wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po 15 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 45 minut. Gdy wierzch sernika będzie ścięty (sprawdzamy dotykając patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce.


Wierzch:

  • ½ gęstej części mleka kokosowego z  1 puszki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • Kilka łyżek wiórków kokosowych
  • Migdały bez skórki do dekoracji

Mleko kokosowe ubić z likierem kokosowym na puszysty krem dodając pod koniec cukier puder. Śmietankę wyłożyć na schłodzony sernik. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ozdobić wiórkami kokosowymi i migdałami.

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Ooooooooo wygląda obłędnie, spróbuję z pewnością przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam swoją wariację Raffaello :) - Raw Vegan
    http://bluegoji.blogspot.com/2014/03/surowa-tarta-z-kremem-kokosowym.html#.U2PGZfl_uSo

    OdpowiedzUsuń