15 lutego 2014

Drożdżówki z czekoladą, cynamonem i migdałami



Spokojnie, Wegarnik nie umarł! Po dłuuugiej przerwie wracamy do pieczenia! Nie da się przecież przetrwać zimy bez odpowiedniej ilości słodkości. Na lutowe wieczory proponuję kubek dobrego kakao i drożdżową bułeczkę. Bułeczkę nie byle jaką, bo zawijaną w ślimaczka, z czekoladowo- cynamonowym nadzieniem, obsypaną migdałowymi płatkami. A może bardziej pasuje na śniadanie z filiżanką gorącej kawy? Zdecydujcie sami, ale upieczcie je koniecznie!


Drożdżówki z czekoladą, cynamonem i migdałami


Składniki na 12 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 280 ml mleka sojowego ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75g cukru
  • 100 g masła roślinnego roztopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie czekoladowe:

  • 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
  • 50 g masła roślinnego roztopionego i ostudzonego
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ponadto:

  • 1 łyżka oleju rozmącona z 1 łyżką mleka sojowego do posmarowania
  • Garść płatków migdałowych

W misce wymieszać ciepłe mleko sojowe, roztopione przestudzone masło roślinne, cukier i ekstrakt waniliowy. Wkruszyć drożdże, wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto- zajmie to ok. 8- 10 minut. Pozostawić w przykrytej ściereczką misce, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1 godz.).

W miseczce wymieszać składniki nadzienia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na prostokąt o wymiarach 30x 70 cm. Rozsmarować nadzienie czekoladowe. Cisto zwinąć w rulon i ostrym nożem poprzekrawać na 12 części. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przecięciem do góry, zachowując odstępy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wierzch każdej bułeczki posmarować olejem rozmąconym z mlekiem sojowym, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 190 stopniach przez 25- 30 mniut. Studzić na kratce.

Smacznego!

Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga pistachio-lo.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz