14 stycznia 2014

Chleb cynamonowy z rodzynkami




Jeśli piekliście już kiedyś własny chleb, na pewno wiecie jakie emocje towarzyszą momentowi odkrawania pierwszej kromki... No bo jak on tam wyszedł w środku?? Gwarantuję, że przy tym chlebie te odczucia będą zwielokrotnione:). Ja nie mogłam się doczekać. A zawijasek wyjść może różnie- zależy od waszej fantazji i od kaprysów samego Pana Chleba, a po nim jak wiadomo, nigdy nie wiadomo czego się spodziewać;)

Chleb cynamonowy z rodzynkami
Składniki na keksówkę o wymiarach 8x 27 cm:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 280 ml mleka sojowego lub wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g masła roślinnego, miękkiego
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao

  • Do posmarowania: łyżka mleka sojowego wymieszana z łyżeczką oleju

Połowę ciepłego mleka sojowego lub wody wymieszać z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Pozostałą mąkę, cukier, sól wymieszać w misce. Dodać miękkie masło roślinne, rozetrzeć palcami z mąką. Dodać wyrośnięty zaczyn i drugą połowę ciepłego mleka sojowego bądź wody. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce, przykryte ściereczką, na ok. 1 i ½ godziny.
Po tym czasie oddzielić 1/3 ciasta i dodać do niej kakao i cynamon, dokładnie wyrobić by dobrze połączyły się z ciastem. Do pozostałej części ciasta dodać rodzynki, wyrobić aż wtopią się w ciasto. Oba ciasta odłożyć przykryte ściereczką na 15 minut. Następnie ciasto z rodzynkami rodzynkami rozwałkować na prostokąt o szerokości keksówki i nieco większej długości. Ciasto z cynamonem rozwałkować na prostokąt o długości keksówki i nieco mniejszej szerokości. Ułożyć placek cynamonowy na rodzynkowym i zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak, by część cynamonowa znalazła się w środku. Ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto wyrośnie ponad foremkę).
Wierzch chleba posmarować mlekiem sojowym wymieszanym z olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30- 35 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!

 Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga whiteplate.blogspot.com

3 komentarze:

  1. wygląda przepysznie! koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny ale zamieniła bym makę na zdrowszą :)

    OdpowiedzUsuń