Jeśli piekliście już kiedyś własny chleb, na pewno wiecie
jakie emocje towarzyszą momentowi odkrawania pierwszej kromki... No bo jak on
tam wyszedł w środku?? Gwarantuję, że przy tym chlebie te odczucia będą
zwielokrotnione:).
Ja nie mogłam się doczekać. A zawijasek wyjść może różnie- zależy od waszej
fantazji i od kaprysów samego Pana Chleba, a po nim jak wiadomo, nigdy nie wiadomo czego się spodziewać;)
Chleb cynamonowy z rodzynkami
Składniki na keksówkę o wymiarach 8x 27 cm:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 280 ml mleka sojowego lub wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 40 g masła roślinnego, miękkiego
- 100 g rodzynek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- Do posmarowania: łyżka mleka sojowego wymieszana z łyżeczką oleju
Połowę ciepłego mleka sojowego lub wody wymieszać z łyżką
cukru, pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia na ok.
10 minut.
Pozostałą mąkę, cukier, sól wymieszać w misce. Dodać
miękkie masło roślinne, rozetrzeć palcami z mąką. Dodać wyrośnięty zaczyn i
drugą połowę ciepłego mleka sojowego bądź wody. Wyrabiać ciasto przez ok. 10
minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę i odstawić do
wyrośnięcia w naoliwionej misce, przykryte ściereczką, na ok. 1 i ½ godziny.
Po tym czasie oddzielić 1/3 ciasta i dodać do niej kakao
i cynamon, dokładnie wyrobić by dobrze połączyły się z ciastem. Do pozostałej
części ciasta dodać rodzynki, wyrobić aż wtopią się w ciasto. Oba ciasta odłożyć
przykryte ściereczką na 15 minut. Następnie ciasto z rodzynkami rodzynkami
rozwałkować na prostokąt o szerokości keksówki i nieco większej długości.
Ciasto z cynamonem rozwałkować na prostokąt o długości keksówki i nieco
mniejszej szerokości. Ułożyć placek cynamonowy na rodzynkowym i zwinąć wzdłuż
dłuższego boku, tak, by część cynamonowa znalazła się w środku. Ułożyć w
wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1
godzinę (ciasto wyrośnie ponad foremkę).
Wierzch chleba posmarować mlekiem sojowym wymieszanym z
olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30- 35
minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga whiteplate.blogspot.com
Jaki piekny wyszedl :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpiękny ale zamieniła bym makę na zdrowszą :)
OdpowiedzUsuń