Śpieszę się z nowym wpisem, aby Wasze pierniczki według tej receptury także zdążyły zmięknąć do świąt. Jeśli umieścicie je w puszce z kawałkiem jabłka szybciej staną się miękkie, ale to na pewno już wiecie:). Polewę lub lukier najlepiej jednak nałożyć na nie tuż przed świętami np. dzień przed Wigilią. U mnie część nie wytrzymała i domagała się o przykrycie czekoladą już dzisiaj. Cóż poradzić, piernikom na święta się nie odmawia... W każdym razie pierniczki są fantastyczne, grubiutkie, mięciutkie (no może jeszcze nie teraz, ale już wkrótce;)) nadziane, czekoladowe- pierniczki ze wszystkimi bajerami. Pieczcie je szybko, nie ma na co czekać!
Wegańskie pierniczki nadziewane
Składniki na około 45 sztuk:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 3 łyżki miodu
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki margaryny roślinnej lub oleju
- 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek ciepłej wody
- ½ szklanki soku pomarańczowego lub mleka roślinnego
- Pół słoiczka powideł śliwkowych
Zmielone siemię lniane namoczyć w 5 łyżkach ciepłej wody,
odstawić na kilka minut. Mąkę wymieszać w misce z kakao i kawą zbożową. Miód
podgrzać w rondelku, wlać do mąki, wymieszać. Dodać cukier, sodę, przyprawę do
piernika, margarynę i namoczone siemię. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo
letnie mleko lub sok. Dodać tyle płynu aby uzyskać dość twarde ciasto. Wyrabiać
przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość
ok. 1 cm. Wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia zachowując 2-3 cm odstępy- pierniczki urosną. Piec przez około 15
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gorące pierniczki (zaraz po
upieczeniu będą miękkie) nadziewać powidłami śliwkowymi przez szprycę lub rękaw
cukierniczy z podłużną końcówką.
Polewa czekoladowa*
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Czekoladę roztopić na parze, dodać olej, wymieszać.
Odstawić na 4- 5 minut- czekolada nabierze płynności. Każdego pierniczka
nadziewać na wykałaczkę, maczać w polewie, odkładać na kratkę do zastygnięcia.
*Pierniczki dekorujemy polewą, gdy ponownie zmiękną- by
tak się stało zamykamy je w puszce z
kawałkiem jabłka (jabłko co jakiś czas wymieniamy). Pierniczki nadziewane
najlepiej upiec ok. 1 tydzień przed świętami.
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Akurat w tym roku zdecydowałam się na muffinki piernikowe... Ale kto mi zabroni zrobić takie po świętach? :D
OdpowiedzUsuń