16 grudnia 2013

Pierniczki nadziewane


Śpieszę się z nowym wpisem, aby Wasze pierniczki według tej receptury także zdążyły zmięknąć do świąt. Jeśli umieścicie je w puszce z kawałkiem jabłka szybciej staną się miękkie, ale to na pewno już wiecie:).  Polewę lub lukier najlepiej jednak nałożyć na nie tuż przed świętami np. dzień przed Wigilią. U mnie część nie wytrzymała i domagała się o przykrycie czekoladą już dzisiaj. Cóż poradzić, piernikom na święta się nie odmawia... W każdym razie pierniczki są fantastyczne, grubiutkie, mięciutkie (no może jeszcze nie teraz, ale już wkrótce;)) nadziane, czekoladowe- pierniczki ze wszystkimi bajerami. Pieczcie je szybko, nie ma na co czekać!


Wegańskie pierniczki nadziewane


Składniki na około 45 sztuk:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki margaryny roślinnej lub oleju
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek ciepłej wody
  • ½ szklanki soku pomarańczowego lub mleka roślinnego
  • Pół słoiczka powideł śliwkowych

Zmielone siemię lniane namoczyć w 5 łyżkach ciepłej wody, odstawić na kilka minut. Mąkę wymieszać w misce z kakao i kawą zbożową. Miód podgrzać w rondelku, wlać do mąki, wymieszać. Dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika, margarynę i namoczone siemię. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo letnie mleko lub sok. Dodać tyle płynu aby uzyskać dość twarde ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie.

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2-3 cm odstępy- pierniczki urosną. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gorące pierniczki (zaraz po upieczeniu będą miękkie) nadziewać powidłami śliwkowymi przez szprycę lub rękaw cukierniczy z podłużną końcówką.


Polewa czekoladowa*

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1- 2 łyżki oleju słonecznikowego

Czekoladę roztopić na parze, dodać olej, wymieszać. Odstawić na 4- 5 minut- czekolada nabierze płynności. Każdego pierniczka nadziewać na wykałaczkę, maczać w polewie, odkładać na kratkę do zastygnięcia.


*Pierniczki dekorujemy polewą, gdy ponownie zmiękną- by tak się stało zamykamy je  w puszce z kawałkiem jabłka (jabłko co jakiś czas wymieniamy). Pierniczki nadziewane najlepiej upiec ok. 1 tydzień przed świętami.

Smacznego!



Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

1 komentarz:

  1. Akurat w tym roku zdecydowałam się na muffinki piernikowe... Ale kto mi zabroni zrobić takie po świętach? :D

    OdpowiedzUsuń