16 listopada 2013

Krem kokosowy




Dzisiaj przepis niezwykle prosty. Liczba wymaganych składników: trzy, w tym jeden z nich to woda;). Wielkie umiejętności kulinarne nie są potrzebne, obawy przed tym przepisem może czuć jedynie blender- podczas pracy lepiej zróbcie mu kilka przerw, niech sobie biedak odpocznie:) Efekt jest dość zaskakujący i jak dla mnie rewelacyjny. Ze zwykłych kokosowych wiórków otrzymujemy pyszny, mocno skondensowany, intensywny w smaku kokosowy krem. Rzecz wspaniała nie tylko dla wegan- nadaje się na kanapki, do smarowania ciasteczek, czy jako składnik kremu do ciasta. Jeśli zmniejszycie ilość wody bądź całkiem ją pominiecie otrzymacie krem jeszcze tłustszy i intensywniejszy- takie kokosowe masełko, które w wielu przepisach będzie doskonałą alternatywą dla nieszczęsnego masła i margaryny. W dodatku powiem Wam, że już wykorzystałam ten krem do cudownego dyniowego ciasta, które przedstawię w kolejnym wpisie. Tak więc, do roboty blendery!


Wegański krem kokosowy:


Składniki:

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku)
  • 100 ml gorącej wody (ilość można dowolnie regulować w zależności od tego jak gęsty krem chcecie uzyskać)

Wiórki kokosowe wsypać do blendera kielichowego i miksować aż zaczną się zmieniać w gęstą, tłustą masę- może to zająć ok. kilku minut, w zależności od mocy blendera. Do kokosowego masełka dodać cukier puder oraz gorącą wodę, blendować jeszcze przez chwilę.
Smacznego! 


1 komentarz: