Dyniowa zupa, ciasto, racuchy... na pewno to znacie... Ale dyniowa kawa? Mnie przepis niezwykle zaciekawił i natychmiast trafił do kolejki: KONIECZNYCH DO WYPRÓBOWANIA :) Idealny napój na jesienno zimowe wieczory. Zaopatrzcie więc Wasze zamrażary w zapas dyniowego puree, by, gdy spadnie pierwszy śnieg móc rozgrzać się kubkiem rozgrzewającego, korzennego naparu...
Wegańska kawa dyniowa
Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego
- 200 ml mocnej kawy
- Dyniowy syrop
- Kokosowa bita śmietana
Dyniowy syrop:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła roślinnego
- 125 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki puree z dyni*
W małym rondelku wymieszać wodę z przyprawami i cukrem
waniliowym. Zagotować i gotować przez 5 minut. Wyłączyć ogień i odstawić na 15
minut. Syrop przecedzić przez sitko wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć przez
gazę (gdyby był bardzo gęsty rozcieńczyć wcześniej wodą, tak by dał się
przecedzić).
W rondelku z grubszym dnem umieścić 4 łyżki cukru z łyżeczką
wody. Podgrzewać, nie mieszając, do otrzymania jasnozłotego karmelu. Wyłączyć
ogień, dodać łyżkę masła roślinnego, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko kokosowe
mieszając do rozpuszczenia (gdyby mleko nie połączyło się do końca z karmelem
podgrzewać jeszcze chwilę na niedużym ogniu. Ostudzić.
Korzenny syrop dokładnie wymieszać z karmelowym mlekiem
kokosowym i dyniowym puree.
Kokosowa bita śmietana:
- Kilka łyżek śmietanki zebranej z wierzchu mleka kokosowego**
- Cukier puder do smaku
Śmietankę ubić mikserem na puszystą piankę dodając pod
koniec ubijania cukier puder.
Wykonanie:
5 łyżek syropu dyniowego podgrzać w rondelku razem z
mlekiem kokosowym. Powoli wlać gorącą kawę, wymieszać. Przelać do filiżanek, na
wierzch nałożyć kokosową bitą śmietankę, posypać cynamonem.
Smacznego!
* puree z dyni: Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę aż dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i zmiksować blenderem na puree.
* puree z dyni: Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę aż dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i zmiksować blenderem na puree.
**Można użyć zarówno mleka z puszki, jak i domowego,
zrobionego z wiórków lub ze świeżego kokosa. Śmietanka ubita z domowego mleka
nie będzie tak sztywna, jak ta z puszkowego- nie nadawała by się do przełożenia
tortu, ale na kawę jest idealna, ma lekką puszystą konsystencję.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga kwestiasmaku.com
To musi byc pyszne :-)
OdpowiedzUsuń