13 listopada 2013

Kawa Dyniowa- Pumpkin Spice Latte




Dyniowa zupa, ciasto, racuchy... na pewno to znacie... Ale dyniowa kawa? Mnie przepis niezwykle zaciekawił i natychmiast trafił do kolejki: KONIECZNYCH DO WYPRÓBOWANIA :) Idealny napój na jesienno zimowe wieczory. Zaopatrzcie więc Wasze zamrażary w zapas dyniowego puree, by, gdy spadnie pierwszy śnieg móc rozgrzać się kubkiem rozgrzewającego, korzennego naparu...


Wegańska kawa dyniowa


Składniki:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mocnej kawy
  • Dyniowy syrop
  • Kokosowa bita śmietana

Dyniowy syrop:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki puree z dyni*

W małym rondelku wymieszać wodę z przyprawami i cukrem waniliowym. Zagotować i gotować przez 5 minut. Wyłączyć ogień i odstawić na 15 minut. Syrop przecedzić przez sitko wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć przez gazę (gdyby był bardzo gęsty rozcieńczyć wcześniej wodą, tak by dał się przecedzić).

W rondelku z grubszym dnem umieścić 4 łyżki cukru z łyżeczką wody. Podgrzewać, nie mieszając, do otrzymania jasnozłotego karmelu. Wyłączyć ogień, dodać łyżkę masła roślinnego, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko kokosowe mieszając do rozpuszczenia (gdyby mleko nie połączyło się do końca z karmelem podgrzewać jeszcze chwilę na niedużym ogniu. Ostudzić.

Korzenny syrop dokładnie wymieszać z karmelowym mlekiem kokosowym i dyniowym puree.


Kokosowa bita śmietana:

  • Kilka łyżek śmietanki zebranej z wierzchu mleka kokosowego**
  • Cukier puder do smaku

Śmietankę ubić mikserem na puszystą piankę dodając pod koniec ubijania cukier puder.


Wykonanie:

5 łyżek syropu dyniowego podgrzać w rondelku razem z mlekiem kokosowym. Powoli wlać gorącą kawę, wymieszać. Przelać do filiżanek, na wierzch nałożyć kokosową bitą śmietankę, posypać cynamonem.
Smacznego! 

* puree z dyni: Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę aż dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i zmiksować blenderem na puree.

**Można użyć zarówno mleka z puszki, jak i domowego, zrobionego z wiórków lub ze świeżego kokosa. Śmietanka ubita z domowego mleka nie będzie tak sztywna, jak ta z puszkowego- nie nadawała by się do przełożenia tortu, ale na kawę jest idealna, ma lekką puszystą konsystencję.



 Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga kwestiasmaku.com

1 komentarz: