18 listopada 2013

Ciasto dyniowe z ananasem i kokosowym kremem




O tym, że ananas lubi się z kokosem na pewno już wiecie. Wiecie także, po ostatniej notce, jak przyrządzić fajowy kokosowy krem. Teraz potrzebujecie jeszcze dodać do tego zestawu Panią Dynię, aby otrzymać takie oto wspaniałe ciasto. Przypomina nieco popularne ciasto marchewkowe, choć moim zdaniem jest lepsze od wersji niewegańskiej- tamta nie posiada takiego fajnego kremu:). Orzechy laskowe możecie zastąpić innymi- ja akurat takie miałam pod ręką, ale pasować będą także orzechy włoskie, płatki migdałowe bądź jeszcze większa ilość wiórków kokosowych- wtedy będzie to już zupełna dyniowa Pina Colada:)


Wegańskie ciasto dyniowe z ananasem i kokosowym kremem


Składniki na foremkę o wymiarach 14x23 cm:

  • 150 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 110 ml oleju
  • 150 g dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki pokrojonego na nieduże kawałki ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 35 g wiórków kokosowych
  • 35 g orzechów laskowych (lub innych) grubo posiekanych
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Mielone siemię lniane namoczyć w 6 łyżkach ciepłej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia.  W misce wymieszać mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć olej, cukier, ekstrakt waniliowy i namoczone siemię, dodać startą dynię, wiórki, orzechy i ananasa, delikatnie wymieszać. Wsypać składniki suche, wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 14x 23 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić.


Krem:

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 ml gorącej wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 25 g margaryny roślinnej, miękkiej
  • 50 g naturalnego tofu
  • Kilka łyżek mleka sojowego
  • 3 łyżki pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)

Wiórki kokosowe wsypać do blendera kielichowego i miksować aż zaczną się zmieniać w gęstą, tłustą masę- może to zająć ok. kilku minut, w zależności od mocy blendera. Do kokosowego masełka dodać cukier puder oraz gorącą wodę, blendować jeszcze przez chwilę. Tofu zblendować z odrobiną mleka sojowego do uzyskania gładkiego serka. Ananasa zmiksować blenderem na puree. W misce utrzeć mikserem ręcznym miękką margarynę z kokosowym kremem, tofu, ekstraktem z wanilii i ananasowym puree. Ewentualnie dodać cukru pudru, do smaku.


Wykonanie:

Ostudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód posmarować 1/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta posmarować pozostałym kremem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



3 komentarze: