Zauważyłam, że kategoria „tart” rozrasta się na blogu chyba w najszybszym tempie. Dzisiaj kolejna, dla mnie niezwykła, bo ze świeżymi figami, a ich smak poznałam dopiero tej jesieni. Wyjątkowo zauroczyły mnie te ciemnofioletowe owoce. Kojarzą mi się bardzo arabsko, nie tyle ze względu na pochodzenie, co na kształt przywodzący na myśl kopuły bliskowschodnich świątyń:) Uwielbiam je rozkrajać- kto by się spodziewał takiego spektakularnego wnętrza pod niepozorną matową skórką? Ale wróćmy do tarty... Połączyłam tu wiele smaków- nasze ulubione laskowe orzechy, solony karmel, konfiturę pomarańczową i właśnie figi. Do tego „sernikowa” masa na bazie tofu i okary- naprawdę pyszna! Wszystko wspaniale do siebie pasuje... Taka jesienna tarta, w kolorach jesieni...
Wegańska tarta z figami
Składniki na orzechowy spód (na formę na tartę lub
tortownicę o średnicy 22 cm):
- 125 g mąki pszennej
- 25 g orzechów laskowych, podprażonych i zmielonych
- 75 g margaryny roślinnej
- 1 łyżka cukru
- Szczypta soli
- Ew. 1-2 łyżki zimnej wody
Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, cukrem i solą.
Dodać pokrojoną na kawałeczki zimną margarynę i rozetrzeć wszystko między
palcami. Szybko zagnieść ciasto dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody
(u mnie nie było takiej konieczności). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i
włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi
formy o średnicy 22 cm. Spód podziurkować widelcem. Włożyć do lodówki na czas
rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stpopni.
Podpiekać spód przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie:
- 50 g margaryny roślinnej
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- 1,5 szklanki okary
- 70 g tofu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 3- 4 łyżki konfitury pomarańczowej
- 3 dojrzałe, świeże figi
Połowę margaryny roztopić w rondelku, wsypać mąkę, chwilę
podprażyć mieszając. Powoli wlewać mleko cały czas mieszając. Dodać okarę i
cukier waniliowy, zagotować. Gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 5
minut do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia (po ostygnięciu masa dodatkowo
stężeje) Pozostałą margarynę (powinna być w temperaturze pokojowej) utrzeć na
puch z cukrem pudrem. Dodać tofu i ekstrakt waniliowy, utrzeć na gładką masę.
Do kremu dodawać po łyżce ostudzony budyń z okary, miksując dalej. Gotową masę
ewentualnie dosłodzić do smaku.
Figi pokroić w średniej grubości plastry. Na podpieczonym
spodzie rozsmarować konfiturę pomarańczową, wyłożyć masę, poukładać plasterki
fig. Piec jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa powinna
stężeć, ale po środku może się lekko trząść. Ostudzić, schłodzić w lodówce
przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Solony karmel:
- 50 g cukru
- 1 łyżka wody
- 30 g margaryny roślinnej
- 2 łyżki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- Spora szczypta soli
- Garść orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni, obranych z ciemnej skórki i posiekanych
Cukier wsypać na patelnię lub do garnuszka z grubym dnem,
dodać wodę, podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszając do uzyskania złotego
karmelu. Zdjąć z ognia, dodawać po kawałeczku miękką margarynę mieszając do
połączenia, dodać mleko, sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
Karmel wylać na schłodzoną tartę, posypać orzechami
laskowymi. Poczekać aż karmel stężeje, podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz