1 października 2013

Tarta z figami, orzechami laskowymi i solonym karmelem


Zauważyłam, że kategoria „tart” rozrasta się na blogu chyba w najszybszym tempie. Dzisiaj kolejna, dla mnie niezwykła, bo ze świeżymi figami, a ich smak poznałam dopiero tej jesieni. Wyjątkowo zauroczyły mnie te ciemnofioletowe owoce.  Kojarzą mi się bardzo arabsko, nie tyle ze względu na pochodzenie, co na kształt przywodzący na myśl kopuły bliskowschodnich świątyń:) Uwielbiam je rozkrajać- kto by się spodziewał takiego spektakularnego wnętrza pod niepozorną matową skórką? Ale wróćmy do tarty... Połączyłam tu wiele smaków- nasze ulubione laskowe orzechy, solony karmel, konfiturę pomarańczową i właśnie figi. Do tego „sernikowa” masa na bazie tofu i okary- naprawdę pyszna! Wszystko wspaniale do siebie pasuje... Taka jesienna tarta, w kolorach jesieni...


Wegańska tarta z figami

Składniki na orzechowy spód (na formę na tartę lub tortownicę o średnicy 22 cm):

  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g  orzechów laskowych, podprażonych i zmielonych
  • 75 g margaryny roślinnej
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Ew. 1-2 łyżki zimnej wody

Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, cukrem i solą. Dodać pokrojoną na kawałeczki zimną margarynę i rozetrzeć wszystko między palcami. Szybko zagnieść ciasto dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody (u mnie nie było takiej konieczności). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy o średnicy 22 cm. Spód podziurkować widelcem. Włożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stpopni. Podpiekać spód przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia.


Nadzienie:

  • 50 g margaryny roślinnej
  • 2  łyżki mąki
  • 250 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • 1,5 szklanki okary
  • 70 g tofu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 3- 4 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 3 dojrzałe, świeże figi

Połowę margaryny roztopić w rondelku, wsypać mąkę, chwilę podprażyć mieszając. Powoli wlewać mleko cały czas mieszając. Dodać okarę i cukier waniliowy, zagotować. Gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia (po ostygnięciu masa dodatkowo stężeje) Pozostałą margarynę (powinna być w temperaturze pokojowej) utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać tofu i ekstrakt waniliowy, utrzeć na gładką masę. Do kremu dodawać po łyżce ostudzony budyń z okary, miksując dalej. Gotową masę ewentualnie dosłodzić do smaku.

Figi pokroić w średniej grubości plastry. Na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę pomarańczową, wyłożyć masę, poukładać plasterki fig. Piec jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa powinna stężeć, ale po środku może się lekko trząść. Ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.


Solony karmel:

  • 50 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 30 g margaryny roślinnej
  • 2 łyżki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • Spora szczypta soli
  • Garść orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni, obranych z ciemnej skórki i posiekanych

Cukier wsypać na patelnię lub do garnuszka z grubym dnem, dodać wodę, podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszając do uzyskania złotego karmelu. Zdjąć z ognia, dodawać po kawałeczku miękką margarynę mieszając do połączenia, dodać mleko, sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

Karmel wylać na schłodzoną tartę, posypać orzechami laskowymi. Poczekać aż karmel stężeje, podawać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz