23 października 2013

Szarlotka prowansalska z tymiankiem i pomarańczą




Znacie pewnie przepisy, które tak intrygują przy czytaniu listy składników, że chce się je wypróbować natychmiast. Gorąca czekolada z chili? Brownie z burakiem? A może... szarlotka z tymiankiem? Gdy natknęłam się na nią w Internecie, niezwykle mnie zaciekawiła i niedługo czekałam, by ją upiec. I całe szczęście, bo połączenie jest naprawdę udane:) Niecodzienną kompozycję dopełniają pomarańcza oraz kokos. Szarlotka jest prosta w wykonaniu, nie trzeba nawet podpiekać spodu. Zatem, póki pogoda dopisuje i można posiedzieć z kawą na balkonie, czy w ogrodzie, zróbcie Waszym piekarnikom podróż do Prowansji:)


Wegańska szarlotka z tymiankiem i nutą pomarańczy


Składniki na kruchy spód: (na formę o wymiarach ok. 22x 37 cm)

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 50 g cukru
  • 150 g margaryny roślinnej (schłodzonej)
  • 1 łyżka lodowatej wody

W dużej misce wymieszać obie mąki i cukier, dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę, rozetrzeć między palcami i szybko zagnieść ciasto w razie potrzeby dodając łyżkę lodowatej wody. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód formy o wymiarach ok. 22x 37 cm. Spód podziurkować widelcem, włożyć do lodówki na 30 minut.


Kokosowa kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 125 g margaryny roślinnej (schłodzonej)

W misce wymieszać obie mąki, cukier, wiórki kokosowe, dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę. Rozetrzeć między palcami, aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.


Jabłka:

  • 1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka margaryny roślinnej
  • 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku

W dużym rondlu roztopić margarynę, dodać obrane i pokrojone na niezbyt duże kawałki jabłka. Wsypać cukier i cukier waniliowy oraz cynamon. Smażyć przez około 15 minut (jabłka mają zmięknąć, ale nie mają się całkowicie rozpadać). Na koniec dodać tymianek i estragon.


Dodatkowo:

  • 150 g konfitury pomarańczowej
  • świeży lub suszony tymianek do posypania
  • cukier puder do posypania

Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki, rozsmarować cienką warstwą konfiturę pomarańczową, wyłożyć jabłka, na nie rozsypać równomiernie kruszonkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut. W połowie pieczenia posypać wierzch świeżym tymiankiem (można także suszonym). Przestudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com


1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda... szarlotkę uwielbiam w każdej postaci, a najlepiej wprost z blachy ;)

    OdpowiedzUsuń