Znacie pewnie przepisy, które tak intrygują przy czytaniu
listy składników, że chce się je wypróbować natychmiast. Gorąca czekolada z
chili? Brownie z burakiem? A może... szarlotka z tymiankiem? Gdy natknęłam się
na nią w Internecie, niezwykle mnie zaciekawiła i niedługo czekałam, by ją
upiec. I całe szczęście, bo połączenie jest naprawdę udane:) Niecodzienną
kompozycję dopełniają pomarańcza oraz kokos. Szarlotka jest prosta w wykonaniu,
nie trzeba nawet podpiekać spodu. Zatem, póki pogoda dopisuje i można
posiedzieć z kawą na balkonie, czy w ogrodzie, zróbcie Waszym piekarnikom podróż
do Prowansji:)
Wegańska szarlotka z tymiankiem i nutą pomarańczy
Składniki na kruchy spód: (na formę o wymiarach ok. 22x
37 cm)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 50 g cukru
- 150 g margaryny roślinnej (schłodzonej)
- 1 łyżka lodowatej wody
W dużej misce wymieszać obie mąki i cukier, dodać
pokrojoną na kawałeczki margarynę, rozetrzeć między palcami i szybko zagnieść
ciasto w razie potrzeby dodając łyżkę lodowatej wody. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do
lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód formy o wymiarach ok.
22x 37 cm. Spód podziurkować widelcem, włożyć do lodówki na 30 minut.
Kokosowa kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 125 g margaryny roślinnej (schłodzonej)
W misce wymieszać obie mąki, cukier, wiórki kokosowe,
dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę. Rozetrzeć między palcami, aż powstanie
kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka:
- 1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
- 1 łyżka margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
- szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku
W dużym rondlu roztopić margarynę, dodać obrane i
pokrojone na niezbyt duże kawałki jabłka. Wsypać cukier i cukier waniliowy oraz
cynamon. Smażyć przez około 15 minut (jabłka mają zmięknąć, ale nie mają się
całkowicie rozpadać). Na koniec dodać tymianek i estragon.
Dodatkowo:
- 150 g konfitury pomarańczowej
- świeży lub suszony tymianek do posypania
- cukier puder do posypania
Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki, rozsmarować cienką
warstwą konfiturę pomarańczową, wyłożyć jabłka, na nie rozsypać równomiernie
kruszonkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50
minut. W połowie pieczenia posypać wierzch świeżym tymiankiem (można także
suszonym). Przestudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Pysznie wygląda... szarlotkę uwielbiam w każdej postaci, a najlepiej wprost z blachy ;)
OdpowiedzUsuń