6 listopada 2013

Bułeczki na melasie


Czarna niczym kawa, słodka i gorzka jednocześnie, o konsystencji płynnego miodu, niezwykła w smaku- po prostu MELASA. Nasza nowa miłość:) Nadaje wypiekom piękny kolor i wspaniałą głębię smaku. Te bułeczki już zyskały miano Naszych Ulubionych. A to z pewnością nie ostatni przepis z wykorzystaniem melasy na Wegarniku...


Wegańskie bułeczki na melasie


Składniki na ok. 12 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 330 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g rodzynków


Do posmarowania:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Drożdże rozpuścić w ½ szklanki mleka, wraz z łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia na 5- 10 minut. Pozostałe mleko podgrzewać wraz z margaryną i melasą, do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z kawą zbożową i solą, dodać zaczyn drożdżowy, przestudzone mleko z margaryną i melasą oraz rodzynki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości)

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Bułeczki posmarować mlekiem wymieszanym z łyżeczką oleju, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

 Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz