Czarna niczym kawa, słodka i gorzka jednocześnie, o konsystencji płynnego miodu, niezwykła w smaku- po prostu MELASA. Nasza nowa miłość:) Nadaje wypiekom piękny kolor i wspaniałą głębię smaku. Te bułeczki już zyskały miano Naszych Ulubionych. A to z pewnością nie ostatni przepis z wykorzystaniem melasy na Wegarniku...
Wegańskie bułeczki na melasie
Składniki na ok. 12 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 14 g świeżych drożdży
- 330 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki margaryny roślinnej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki melasy
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżeczki kawy zbożowej
- 100 g rodzynków
Do posmarowania:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Drożdże rozpuścić w ½ szklanki mleka, wraz z łyżeczką
cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia na 5- 10 minut. Pozostałe mleko podgrzewać
wraz z margaryną i melasą, do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z kawą zbożową i solą,
dodać zaczyn drożdżowy, przestudzone mleko z margaryną i melasą oraz rodzynki.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
(do podwojenia objętości)
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować
bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Bułeczki
posmarować mlekiem wymieszanym z łyżeczką oleju, wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 190 stopni i piec przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz