Na naszym ciemnym i zimnym strychu stało wciśnięte w kąt, przykryte grubą warstwą kurzu i starych papierów drewniane biurko. Czekało i czekało wiele dni, aż w końcu postanowiliśmy wnieść je do mieszkania i przywrócić do życia. I całe szczęście, bo pomiędzy papierami znalazłam książeczkę, która zainspirowała mnie do dzisiejszego wpisu. „Receptury piekarskie”- cóż lepszego mógłby znaleźć dla siebie na strychu miłośnik wypiekania chleba? Od razu pomyślałam, że to czas, by na wegarnik zawitał jakiś nowy bochenek. Koniecznie taki okrągły, tochę krzywy, nie z formy... rustykalny? Poza piekarniczą broszurką między pożółkłymi książkami leżała koperta, a w niej garść małych karteczek z nazwiskami i adresami osób z różnych miejsc świata. Ciekawe jak dawno temu zostały zapisane...? Ciekawe kim są te osoby i czy adresy wciąż aktualne...? Ciekawe czy pani Karin Jarstad z Norwegii piekła kiedyś Chleb pszenny skandynawski...?
Ja tymczasem proponuję Wam bardzo dobry Chleb na
zakwasie pszennym. Z chrupiącą skórką i „dziurzastym” wnętrzem. Dla nas
najlepszy oczywiście tylko z oliwą i solą. Takiego chleba szkoda na kanapki!
Z innych informacji- Wegarnik dołącza do akcji "Weganizm. Spróbujesz?" Stowarzyszenia Empatia. :)
Z innych informacji- Wegarnik dołącza do akcji "Weganizm. Spróbujesz?" Stowarzyszenia Empatia. :)
Chleb pszenny na zakwasie
Składniki na
zaczyn:
- 65 g mąki pszennej chlebowej
- 5 g mąki żytniej razowej
- 45 g wody
- 1 łyżka aktywnego zakwasu (użyłam pszennego)
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, przykryć
folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- Cały 12 godzinny zaczyn
- 365 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g mąki żytniej razowej
- 250 g wody
- pół łyżki soli
- 5 g świeżych drożdży
W misce
wymieszać obie mąki i wodę. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze
pokojowej na 1 godzinę. Następnie dodać sól, zaczyn i pokruszone drożdże,
wyrobić gładkie ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 2,5 godziny.
Złożyć je w tym czasie dwukrotnie, co 50 minut.
Ciasto
uformować w bochenek umieścić złączeniem do góry w koszyku wyłożonym omączoną
ściereczką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Chleb
przełożyć na rozgrzaną blachę lub kamień, szybko naciąć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 40- 45 minut. Studzić na kratce.
Przepis Jeffreya Hamelmana zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com (lekko zmodyfikowany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz