3 września 2013

Niezwykłe babeczki czekoladowo- pomarańczowe




Co w nich niezwykłego? To, że są bez jajek i mleka to wegarnikowy standard, więc czym innym mogą zaskoczyć? Tym razem, nie tym czego w nich NIE MA lecz tym co w nich JEST;) Mały, niepozorny z zewnątrz, w środku kryjący przepiękną barwę- buraczek! – ostatnio moje ulubione warzywo. Upieczony do miękkości lub ugotowany, a następnie zblendowany, doskonale sprawdza się jako składnik czekoladowych ciast. Takie czekoladowe babeczki są bardzo dobre same w sobie- ciężkie, wilgotne, podpasują szczególnie wielbicielom mud cakeów. Ale mi jeszcze czegoś w nich brakowało, postanowiłam więc wzbogacić je przełożeniem z domowej konfitury pomarańczowej, polewą czekoladową i posypką z kandyzowanej skórki pomarańczy. I to już było to- połączenia gorzkiej  czekolady z pomarańczą nie muszę chyba specjalnie zachwalać:-) I jeszcze jedna nietypowa rzecz w składzie tych babeczek- okara. Zna ją każdy, kto sam produkuje mleko sojowe- to zblendowane ziarno soi które pozostaje po odciśnięciu mleka. Wychodzi jej baaardzo dużo, ale całe szczęście ma ona szerokie zastosowanie kulinarne, także w wypiekach. Poza tym zawiera dużo cennych dla zdrowia protein. Przeraża mnie, gdy słyszę, że niektórzy po prostu ją wyrzucają- naprawdę nie warto! Dlatego na blogu co jakiś czas pojawi się pomysł na jej wykorzystanie.


Wegańskie babeczki z buraczkiem i okarą. Czekoladowo- pomarańczowe.


Składniki na 14 babeczek:

  • 11/2 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka okary
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g upieczonych buraczków
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej

Ponadto:

  • Konfitura pomarańczowa do przełożenia
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • 2 łyżki golden syropu lub miodu

Wszystkie składniki umieścić w rondelku, roztopić na parze mieszając od czasu do czasu.

W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować blenderem na gładką masę buraczki, okarę, cukier, olej, ekstrakt z wanilii i mleko. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Wlać mokre składniki do suchych wymieszać. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć z piekarnika wystudzić na kratce. Każdą babeczkę przekroić w poprzek, dolną część posmarować łyżeczką konfitury pomarańczowej, przykryć drugą częścią, polać polewą, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

 Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony okaraproject.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz