5 września 2013

Czekoladowa tarta z jeżynami




Tarta czarno-  biała. Kakaowy kruchy spód, intensywnie czekoladowa masa, śnieżnobiała bita śmietana kokosowa, prawie czarne jeżyny i wiórki czekolady. Nie byłam do końca pewna jak zweganizować ten przepis-  łatwo jest zastąpić jajko w kruchym cieście, czy śmietankę kremówkę do ubijania, jednak co z zapiekanym kremem czekoladowym, w którego składzie są jajka? Z pomocą przyszło  jak zwykle siemię lniane, ale myślę, że tę recepturę można modyfikować także na inne sposoby. Ciekawy efekt mógłby być np. z rozgniecionym bananem. Okazja do  próbowania różnych wariantów powinna się znaleźć, bo tę tartę warto upiec nie raz. Można tylko sezonowo wymieniać owoce na wierzchu- jeżyny, maliny, borówki, jagody, truskawki- w każdej wersji będzie pyszna!


Wegańska tarta czekoladowa z jeżynami


Składniki na kruchy spód ( na tortownicę bądź formę na tartę o średnicy 21 cm):

  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyzki kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g margaryny roślinnej
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Mąkę wymieszać w misce z solą, kakao, cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekaną w kosteczkę margarynę, rozetrzeć szybko między palcami. Dodać 2- 3 łyżki zimnej wody (jak najmniej, tylko tyle by udało się połączyć składniki) zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek, przenieść do formy, wylepić nim dokładnie dno i brzegi. Ponakłuwać widelcem, włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto przykryć folią aluminiową, na dno wysypać obciążenie np. suchy ryż, groch, fasolę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni podpiekać przez 13 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.


Składniki na masę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka kokosowego (może być domowe z wiórków lub kokosa, nie musi być z puszki, może być także inne mleko roślinne)
  • 125 g margaryny roślinnej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • puszka mleka kokosowego (trzymana w lodówce najlepiej przez kilka dni, warto też przed samym ubijaniem wstawić ją na kilkanaście minut do zamrażarki, nie wstrząsać)
  • łyżka cukru pudru
  • opakowanie śmietan fixu
  • gorzka czekolada do zrobienia wiórek
  • 3/4 szklanki jeżyn

Do rondelka włożyć posiekaną czekoladę i mleko kokosowe, roztopić na niedużym ogniu, mieszając. Przestudzić. Zmielone siemię lniane zalać 6 łyżkami wody, odstawić. Margarynę utrzeć mikserem dodając stopniowo cukier i kakao. Powoli wlewać olej i namoczone siemię, dalej ubijając. Wsypać mąkę, zmiksować. Na koniec dodać czekoladę z mlekiem i zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni piec ok. 1 godzinę aż masa zastygnie- z wierzchu będzie twardsza skorupka pod spodem masa ma być mokra, zesztywnieje po ostudzeniu. Masa mocno podnosi się podczas pieczenia, później opada, dlatego warto wykorzystać formę na tartę z wysokim rantem (formę na pie) bądź zwykłą tortownicę- u mnie niestety część masy wykipiała podczas pieczenia ( na wszelki wypadek dobrze jest poziom niżej w pikarniku umieścić dodatkową blaszkę)

Schłodzoną puszkę mleka kokosowego ostrożnie otworzyć, gęstą śmietankę kokosową przełożyć do miski, ubić mikserem na puszystą masę pod koniec dodając śmietan fix i cukier puder.

Na ostudzoną tartę wyłożyć ubitą śmietankę, posypać jeżynami i wiórkami czekolady. Wiórki zrobiłam skrobiąc bok tabliczki czekolady obieraczką do warzyw (czekolada musi być w temperaturze pokojowej). Schłodzić w lodówce. Masa czekoladowa w lodówce mocno twardnieje dlatego warto wyjąć tartę 10 minut przed krojeniem, by nieco się ociepliła.

Smacznego!

 Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

3 komentarze: