11 września 2013

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i orzechami laskowymi

"To jest moje ulubione ciasto” – co jakiś czas słyszę właśnie taki tekst z ust Jacka przy jakimś nowym, testowanym przez nas wypieku. Najczęściej zdarza się to przy mocno czekoladowych ciastach w stylu Brownie czy mud cake. Tak też było właśnie przy tym, obłędnie czekoladowym cieście ze śliwkami:). Bo rzeczywiście jest ciężkie, wilgotne, czekoladowe i z kawałkami czekolady. A że, połączenie czekolady z orzechami laskowymi uważam za niezwykle szczęśliwe, dodałam je także do tego ciasta, ale jeśli je pominiecie, będzie to w dalszym ciągu wypiek jak marzenie:). No i śliwki... Wszystko razem jest przepyszne!  Bardzo się spieszyłam, by dodać ten wpis, mimo, iż wiele innych czeka w kolejce, bo po prostu musicie upiec to ciasto jeszcze w tym sezonie śliwkowym!


Wegańskie mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami i orzechami laskowymi


Składniki (na blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm):

  • 170 g margaryny roślinnej
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 180 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki siemienia lnianego + 8 łyżek wody
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g orzechów laskowych uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • Ok. 500 g śliwek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W rondelku, na niedużym ogniu podgrzewać do rozpuszczenia margarynę i 150 g połamanej na kawałki czekolady, odstawić do lekkiego przestudzenia. Pozostałą czekoladę (100g)  posiekać na dość duże kawałki. Siemię lniane namoczyć w 8 łyżkach ciepłej wody, odstawić do napęcznienia na kilka minut. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce roztrzepać rózgą kuchenną namoczone siemię, mleko, ekstrakt waniliowy i cukier. Dodać masę czekoladową, wymieszać. Wsypać suche składniki, wymieszać do połączenia, dodać posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 30 cm, na wierzchu poukładać wypestkowane, przekrojone na połówki śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez ok. 35- 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, przestudzić. Pyszne zarówno na ciepło (rozpływające się kawałeczki czekolady!), jak i po zupełnym ostygnięciu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz