Musicie upiec ten torcik! To chyba najlepsze wegańskie ciasto z kremem, jakie do tej pory robiłam. Jagody, kokosowa bita śmietanka, czarne czekoladowe ciasto- pasują do siebie idealnie, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Kakaowe blaty są naprawdę świetne- wilgotne, ciężkie, mocno czekoladowe. Sprawdzą się także w innych tortach. Do tego są niezwykle łatwe w wykonaniu- nie trzeba nawet miksować ciasta, łączymy tylko razem suche i mokre składniki, jak przy muffinkach. Z jagód przygotowujemy gęstą frużelinę o pięknym kolorze, krem to ubita śmietanka zebrana z wierzchu mleka kokosowego- jest naprawdę pyszna i delikatna. Zatem nie czekajcie na urodziny, pieczcie ten torcik już dziś! ;-)
Wegański torcik jagodowy
Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 17cm):
- 110 ml mleka sojowego
- 95 ml oleju
- 2,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 7 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 110 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Zmielone siemię zalać 7 łyżkami ciepłej wody, odstawić do
ostudzenia (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
W dużej misce połączyć mleko, olej, cukier, ekstrakt z
wanilii i namoczone siemię. Do drugiej miski przesiać mąkę wymieszaną z kakao,
sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać
trzepaczką, tylko do połączenia.
Tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(samo dno). Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170
stopni, piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Z ciasta możemy odciąć wystającą górkę, by ozdobić nią później
wierzch tortu. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.
Jagodowa frużelina:
- 180 g jagód
- ½ łyżeczki agaru + 1 łyżka gorącej wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
Do rondelka włożyć owoce i cukier. Zagotować na niedużym
ogniu, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Agar rozpuścić w gorącej wodzie,
wlać do jagód, wymieszać. Dodać sok z cytryny i rozmieszaną z wodą mąkę.
Zagotować i gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, ostudzić i schłodzić.
Kokosowa bita śmietana:
- 1 puszka mleka kokosowego trzymana w lodówce przez co najmniej 24h
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- ½ opakowania śmietan fixu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru kokosowego
Schłodzoną puszkę mleka otworzyć, gęstą śmietankę
delikatnie przełożyć do miski. Pozostałą w puszce wodę kokosową zostawić do
nasączenia blatów. Śmietankę ubić na puszystą masę dodając do niej na początku
likier kokosowy i ekstrakt z wanilii, a pod koniec ubijania cukier puder
wymieszany ze śmietan fixem.
Dodatkowo:
- Jagody do dekoracji
Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze, nasączyć niedużą ilością wody kokosowej. Rozprowadzić połowę kokosowej śmietanki i kilka łyżek frużeliny jagodowej. Przykryć drugim blatem, który także delikatnie nasączyć. Wyłożyć drugą część kremu i resztę frużeliny. Pokruszyć na wierzch odciętą górkę ciasta czekoladowego, ozdobić świeżymi jagodami. Schłodzić w lodówce i podawać.
Inspiracja przepisem z bloga mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz