1 sierpnia 2013

Torcik jagodowo kokosowy


Musicie upiec ten torcik! To chyba najlepsze wegańskie ciasto z kremem, jakie do tej pory robiłam. Jagody, kokosowa bita śmietanka, czarne czekoladowe ciasto- pasują do siebie idealnie, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Kakaowe blaty są naprawdę świetne- wilgotne, ciężkie, mocno czekoladowe. Sprawdzą się także w innych tortach. Do tego są niezwykle łatwe w wykonaniu- nie trzeba nawet miksować ciasta, łączymy tylko razem suche i mokre składniki, jak przy muffinkach. Z jagód przygotowujemy gęstą frużelinę o pięknym kolorze, krem to ubita śmietanka zebrana z wierzchu mleka kokosowego- jest naprawdę pyszna i delikatna. Zatem nie czekajcie na urodziny, pieczcie ten torcik już dziś! ;-)


Wegański torcik jagodowy


Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 17cm):

  • 110 ml mleka sojowego
  • 95 ml oleju
  • 2,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 7 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Zmielone siemię zalać 7 łyżkami ciepłej wody, odstawić do ostudzenia (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

W dużej misce połączyć mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i namoczone siemię. Do drugiej miski przesiać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia.

Tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Z ciasta możemy odciąć wystającą górkę, by ozdobić nią później wierzch tortu. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.


Jagodowa frużelina:

  • 180 g jagód
  • ½ łyżeczki agaru + 1 łyżka gorącej wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

Do rondelka włożyć owoce i cukier. Zagotować na niedużym ogniu, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Agar rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do jagód, wymieszać. Dodać sok z cytryny i rozmieszaną z wodą mąkę. Zagotować i gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, ostudzić i schłodzić.


Kokosowa bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego trzymana w lodówce przez co najmniej 24h
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • ½ opakowania śmietan fixu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Schłodzoną puszkę mleka otworzyć, gęstą śmietankę delikatnie przełożyć do miski. Pozostałą w puszce wodę kokosową zostawić do nasączenia blatów. Śmietankę ubić na puszystą masę dodając do niej na początku likier kokosowy i ekstrakt z wanilii, a pod koniec ubijania cukier puder wymieszany ze śmietan fixem.


Dodatkowo:

  • Jagody do dekoracji

Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze, nasączyć niedużą ilością wody kokosowej. Rozprowadzić połowę kokosowej śmietanki i kilka łyżek frużeliny jagodowej. Przykryć drugim blatem, który także delikatnie nasączyć. Wyłożyć drugą część kremu i resztę frużeliny. Pokruszyć na wierzch odciętą górkę ciasta czekoladowego, ozdobić świeżymi jagodami. Schłodzić w lodówce i podawać.

Smacznego!
 

  Inspiracja przepisem z bloga mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz