30 lipca 2013

Ciasto jagodowe z twarożkiem i migdałami




Zgodnie z zapowiedzią pozostajemy na blogu w klimacie jagodowym. Tym razem pyszne, puszyste ciasto z warstwą twarożku, rozpływającym się, jagodowym sosem i migdałową kruszonką. Wspaniałe połączenie smaków, dowód, że wegańskie ciasta wcale nie są nudne! Wymarzone na letnie popołudnie przy kawie lub herbacie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień także nam smakowało. Pieczcie je szybko, póki sezon jagodowy trwa, choć myślę, że poza sezonem spokojnie możecie użyć jagód mrożonych.

Wegańskie ciasto jagodowe z twarożkiem i migdałami


Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 125 g zimnej margaryny roślinnej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody

Masa serowa:

  • 170 g naturalnego tofu (najlepiej domowego)
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody

Tofu zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie, olej, cukier i sok z cytryny. Zmiksować.

Jagodowy sos:

  • 1 szklanka jagód
  • ¼ szklanki soku wiśniowego (lub innego, ew. wody)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

Jagody i sok i cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku, zagotować i gotować przez ok. 3 minuty na niewielkim ogniu. Wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i szybko wymieszać. Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Odstawić z ognia i lekko przestudzić.

Dodatkowo:

  • Pół szklanki płatków migdałowych

Do mleka sojowego wlać sok z cytryny, wymieszać i odstawić, aż lekko się zetnie. Zmielone siemię zalać 3 łyżkami wody, odstawić. 
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę. Rozetrzeć szybko palcami, jak na kruszonkę. Odsypać pół szklanki. Do reszty dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. W osobnej misce wymieszać ścięte mleko, namoczone siemię i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i szybko, ale dokładnie wymieszać. Do odłożonej wcześniej ½ szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać, następnie wyłożyć warstwę serową pozostawiając przy brzegach 2 cm margines. Na serku rozprowadzić delikatnie jagodowy sos. Na wierzch wysypać kruszonkę migdałową.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 35 minut aż wierzch będzie rumiany. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i podawać.

Smacznego! 


Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz