Spokojnie, to jeszcze nie jesień! Tę szarlotkę upiekłam z
papierówkami na które czas jest właśnie teraz. Macie brzydkie, potłuczone i kwaskowate
jabłka w swoich ogródkach? Na szarlotkę będą idealne! My co prawda nie mamy
jeszcze własnego ogrodu, ale dostaliśmy całe wiaderko jasnozielonych jabłuszek.
Długo nie zastanawiałam się co z nimi zrobić- wszyscy mieliśmy ochotę na
szarlotkę. Tym razem nie do końca tradycyjna, bo upieczona na orkiszowej mące,
podawana z sosem karmelowym- całość
świetnie do siebie pasuje. Sos toffee jest naprawdę pyszny- warto go
przygotować nie tylko do tej szarlotki, ale także np. jako dodatek do
naleśników, placuszków, deserów.
Wegańska szarlotka orkiszowa
Składniki (na blaszkę o wymiarach 22x30 cm):
- 300 g mąki orkiszowej razowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru
- 270 g margaryny roślinnej (zimnej)
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ szklanki rodzynek
Sos toffee:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki miodu lub golden syropu
- 4 łyżki margaryny roślinnej
Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku, zagotować i
gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 15- 20 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się
mniej więcej o połowę. Po ostudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, cynamon,
wymieszać. Dodać pokrojoną na kawałeczki zimną margarynę, posiekać, rozetrzeć
szybko między palcami jak na kruszonkę. Dodać 2- 3 łyżki lodowatej wody- tyle
by udało się zagnieść ciasto (najlepiej jak najmniej). Uformować z ciasta kulę,
podzielić na 2 części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Włożyć do
dużego rondla, dodać cukier, smażyć przez kilkanaście minut na średnim ogniu,
aż jabłka będą miękkie i częściowo się rozpadną. Dodać cynamon i rodzynki,
wymieszać.
Formę o wymiarach 22x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy (na wysokość ok. 2
cm). Ciasto podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i podpiekać przez ok. 25 minut na złoty kolor. Na podpieczony spód
wyłożyć jabłka na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Piec przez 50
minut na złoty kolor. Przestudzić, posypać cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem, podawać z sosem toffee.
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
szarlotka w wersji ful- wypas , piękna
OdpowiedzUsuń