Przestawiamy się na jeżyny! W lasach jest ich teraz pełno, są już w sam raz dojrzałe i pyszne. A może macie też jakieś w swoich ogródkach? Nie zrażajcie się pestkami, niektórzy ich nie lubią, ale moim zdaniem w tej tarcie wcale nie przeszkadzają. Kwaskowatość jeżyn fajnie komponuje się z wyrazistym smakiem mąki razowej oraz z migdałami, które pełnią tu też dodatkową funkcję, wchłaniania nadmiaru jeżynowego soku. Ciasto dzięki temu pozostaje kruchutkie i jest naprawdę pyszne!
Wegańska razowa tarta z jeżynami
Składniki (na formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24
cm):
- 225 g mąki pszennej razowej
- 50 g cukru pudru
- 150 g margaryny roślinnej, zimnej
- Szczypta soli
Masa migdałowa:
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub orzechów)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki roztopionej margaryny roślinnej
Wszystkie składniki połączyć.
Jeżynowe nadzienie:
- 500 g jeżyn
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jeżyny posypać cukrem i mąkami, delikatnie wymieszać.
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodać
pokrojoną na kawałeczki margarynę, posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformować
z niego kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę bądź tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować
masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Formę wraz z
ciastem włożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Ciasto ponakłuwać
widelcem, wyłożyć na nie arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, na
to wysypać obciążenie- np. suchy ryż, fasolę lub kulki ceramiczne. Podpiec
przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie usunąć papier z
obciążeniem i podpiekać jeszcze 5- 7 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko
przestudzić.
Na przestudzony spód wyłożyć masę migdałową, na niej
rozłożyć jeżynowe nadzienie. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i pociąć na paski
nożem lub radełkiem. Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu tarty.
Piec dodatkowe 20 minut w temperaturze 190 stopni, na
złoty kolor. Wyjąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony mojewypieki.com
wygląda pysznie i słodko, chętnie bym sie na taki deser skusiła :)
OdpowiedzUsuńLubię to! :)
OdpowiedzUsuń