Kokos i jagody – wspaniałe połączenie! A jak do tego
dodamy limonkę... Uzyskamy niezwykłą kompozycję smaków w zwykłym ucieranym
cieście z owocami. Zresztą bez takich ciast- miękkich wilgotnych od owoców,
oprószonych pudrem- lato nie byłoby takie samo... Uwielbiam piec takie ciasta,
zaczynając w czerwcu- od rabarbaru, później są truskawki, jagody, porzeczki,
brzoskwinie, w końcu wiśnie, śliwki gruszki i jabłka- ale one dopiero przed
nami.
Czasem dodajemy kruszonkę, czasem wystarczy puder, czasami, tak jak w tym
cieście pojawiają się bardziej egzotyczne dodatki... Ehh... niech to lato
trwa!:-)
Wegańskie ciasto z jagodami, kokosem i nutą limonki
Składniki (na blaszkę o wymiarach 22x30 cm):
- 180 g miękkiego margaryny roślinnej
- Szklanka cukru
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
- 1 i ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ¾ szklanki kwaśnego mleka sojowego
- Sok i skórka otarta z 1 limonki
- 2,5 szklanki jagód
- Cukier puder
Zmielone siemię lniane zalać lekko ciepłą wodą, odstawić
aż ostygnie (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą i
wiórkami kokosowymi.
Margarynę utrzeć z cukrem (stopniowo go dosypując) na jasną
puszystą masę. Powoli wlewać namoczone siemię lniane, dalej ucierając. Dodawać
na zmianę, w około 3 turach przesiane suche składniki i maślankę. Zmiksować
tylko do połączenia składników. Dodać skórkę otartą z limonki i sok, zmiksować.
Blaszkę o wymiarach 22x 30 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wysypać równomiernie owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec
przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony mojewypieki.com
Cudowny blog i przepisy ^^ Będę regularnie odwiedzać ;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń