8 sierpnia 2013

Ciasto jagodowo kokosowe z limonką




Kokos i jagody – wspaniałe połączenie! A jak do tego dodamy limonkę... Uzyskamy niezwykłą kompozycję smaków w zwykłym ucieranym cieście z owocami. Zresztą bez takich ciast- miękkich wilgotnych od owoców, oprószonych pudrem- lato nie byłoby takie samo... Uwielbiam piec takie ciasta, zaczynając w czerwcu- od rabarbaru, później są truskawki, jagody, porzeczki, brzoskwinie, w końcu wiśnie, śliwki gruszki i jabłka- ale one dopiero przed nami. Czasem dodajemy kruszonkę, czasem wystarczy puder, czasami, tak jak w tym cieście pojawiają się bardziej egzotyczne dodatki... Ehh... niech to lato trwa!:-)


Wegańskie ciasto z jagodami, kokosem i nutą limonki


Składniki (na blaszkę o wymiarach 22x30 cm):

  • 180 g miękkiego margaryny roślinnej
  • Szklanka cukru
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki kwaśnego mleka sojowego
  • Sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 2,5 szklanki jagód
  • Cukier puder



Zmielone siemię lniane zalać lekko ciepłą wodą, odstawić aż ostygnie (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).

Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi.

Margarynę utrzeć z cukrem (stopniowo go dosypując) na jasną puszystą masę. Powoli wlewać namoczone siemię lniane, dalej ucierając. Dodawać na zmianę, w około 3 turach przesiane suche składniki i maślankę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać skórkę otartą z limonki i sok, zmiksować.

Blaszkę o wymiarach 22x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wysypać równomiernie owoce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. Cudowny blog i przepisy ^^ Będę regularnie odwiedzać ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń