Na blogu nie było do tej pory tradycyjnych drożdżówek,
takich z owocami i kruszonką. Najwyższy czas to nadrobić! Na pierwszy ogień
poszły jeżyny. Kwaskowate, więc duża ilość kruszonki mile widziana. A jeśli
wyjątkowo obawiacie się, że brak im będzie słodyczy, możecie dodać jeszcze
lukier :-) Ciasto drożdżowe jest delikatne i mięciutkie.
Pamiętajcie, że przy pieczeniu wszelkiego rodzaju bułeczek trzeba dobrze
dopasować czas pieczenia do swojego piekarnika. Drożdżówki przetrzymane w piecu
nawet kilka minut za długo mogą wyjść przesuszone. U mnie wystarczyło około 12
minut pieczenia, by drożdżówy były gotowe.
Wegańskie drożdżówki z jeżynami i kruszonką
Składniki na około 16 drożdżówek:
- 500 g mąki
- 100 g margaryny roślinnej
- ½ szklanki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 300 g jeżyn
- 2- 3 łyżki bułki tartej
Kruszonka:
- 120 g mąki
- 5 łyżek cukru
- 60 g miękkiej margaryny roślinnej
Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy.
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać mleko i podgrzać tak
by całość była lekko ciepła (nie gorąca!- by nie sparzyć drożdży). Do mieszanki
wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą i
odstawić na ok. 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól, cukier i
drożdżowy zaczyn. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto- zajmie to ok. 7- 8 minut.
Ciasto zostawić w misce przykrytej folią lub ściereczką na ok. 1 godzinę do
wyrośnięcia (jest gotowe gdy podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej
uformować okrągły płaski placuszek. Układać je na wyłożonej papierem do
pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30
minut. Po tym czasie szklanką bądź kieliszkiem zrobić zagłębienie pośrodku
każdej bułeczki przyciskając dno szklanki niemal do samej blaszki. W każde
wgłębienie wsypać około pół łyżeczki bułki tartej, nałożyć czubatą łyżkę jeżyn, posypać obficie kruszonką. Piec przez około 12- 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Studzić na kratce.
Smacznego!
wygladają przesmacznie
OdpowiedzUsuńAle cuda! Z jeżynami jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuń