22 sierpnia 2013

Drożdżówki z jeżynami i kruszonką



Na blogu nie było do tej pory tradycyjnych drożdżówek, takich z owocami i kruszonką. Najwyższy czas to nadrobić! Na pierwszy ogień poszły jeżyny. Kwaskowate, więc duża ilość kruszonki mile widziana. A jeśli wyjątkowo obawiacie się, że brak im będzie słodyczy, możecie dodać jeszcze lukier :-) Ciasto drożdżowe jest delikatne i mięciutkie. Pamiętajcie, że przy pieczeniu wszelkiego rodzaju bułeczek trzeba dobrze dopasować czas pieczenia do swojego piekarnika. Drożdżówki przetrzymane w piecu nawet kilka minut za długo mogą wyjść przesuszone. U mnie wystarczyło około 12 minut pieczenia, by drożdżówy były gotowe.


Wegańskie drożdżówki z jeżynami i kruszonką


Składniki na około 16 drożdżówek:

  • 500 g mąki
  • 100 g margaryny roślinnej
  • ½ szklanki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g jeżyn
  • 2- 3 łyżki bułki tartej

Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g miękkiej margaryny roślinnej

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy.


Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać mleko i podgrzać tak by całość była lekko ciepła (nie gorąca!- by nie sparzyć drożdży). Do mieszanki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na ok. 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól, cukier i drożdżowy zaczyn. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto- zajmie to ok. 7- 8 minut. Ciasto zostawić w misce przykrytej folią lub ściereczką na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (jest gotowe gdy podwoi objętość).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągły płaski placuszek. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie szklanką bądź kieliszkiem zrobić zagłębienie pośrodku każdej bułeczki przyciskając dno szklanki niemal do samej blaszki. W każde wgłębienie wsypać około pół łyżeczki bułki tartej, nałożyć czubatą łyżkę jeżyn, posypać obficie kruszonką. Piec przez około 12- 20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzić na kratce.

Smacznego!

2 komentarze: