3 sierpnia 2013

Orkiszowe pancakes z jagodami



  
Idealne na niedzielne śniadanie! Chyba moje ulubione pancakes. Z pewnością jest to zasługa razowej mąki orkiszowej, która nadaje im wspaniałego smaku, nie pozbawiając jednocześnie lekkości i delikatności. No i do tego jagody... ale jeśli ich nie macie warto użyć innych owoców, bo takie orkiszowe pancakesy wypróbować musicie koniecznie! Wspaniale smakują polane golden syrupem, pyszne będą też z miodem, syropem klonowym lub kokosową śmietanką.


Wegańskie, orkiszowe pancakes z jagodami

Składniki na około 16 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
  • 1 szklanka kwaśnego mleka sojowego
  • 2 golden syropu
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka jagód

Zmielone siemię lniane zalać 9 łyżkami ciepłej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia.

W dużej misce wymieszać mąkę proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnym naczyniu połączyć namoczone siemię, kwaśne mleko, olej, golden syrup. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać. Dodać jagody, wymieszać delikatnie, by nie poro zgniatać zbyt mocno owoców.

Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza.

Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas polane golden syrupem)

Smacznego!

Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. Śliczne zdjęcia, a placuszki prezentują się bardzo pysznie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne , a jak robisz kwaśne mleko sojowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwaśne mleko sojowe zrobiło się samo- zwykłe domowe mleko postało ok 3h poza lodówką (myślę, że proces zaszedł tak szybko dzięki upałom) Teraz będę kombinować z jogurtem sojowym, zamówiłam przez internet saszetkę bakterii jogurtowych. Na razie grzecznie czekają w lodówce na odpowiedni moment... Trochę się obawiam co z tego będzie:)
    Ale nieraz gdy w przepisach trzeba było użyć kefiru czy maślanki zastępowałam je mlekiem zmieszanym z sokiem cytrynowym i odstawionym na kilka minut aż lekko się ścięło.

    OdpowiedzUsuń