Idealne na niedzielne śniadanie! Chyba moje ulubione
pancakes. Z pewnością jest to zasługa razowej mąki orkiszowej, która nadaje im
wspaniałego smaku, nie pozbawiając jednocześnie lekkości i delikatności. No i
do tego jagody... ale jeśli ich nie macie warto użyć innych owoców, bo takie
orkiszowe pancakesy wypróbować musicie koniecznie! Wspaniale smakują polane
golden syrupem, pyszne będą też z miodem, syropem klonowym lub kokosową
śmietanką.
Wegańskie, orkiszowe pancakes z jagodami
Składniki na około 16 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
- 1 szklanka kwaśnego mleka sojowego
- 2 golden syropu
- ¼ szklanki oleju
- 1 szklanka jagód
Zmielone siemię lniane zalać 9 łyżkami ciepłej wody,
odstawić na kilka minut do napęcznienia.
W dużej misce wymieszać mąkę proszek do pieczenia, sodę i
sól. W osobnym naczyniu połączyć namoczone siemię, kwaśne mleko, olej, golden
syrup. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać. Dodać jagody, wymieszać
delikatnie, by nie poro zgniatać zbyt mocno owoców.
Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z
niewielką ilością oleju. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni
placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas polane golden
syrupem)
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony mojewypieki.com
Śliczne zdjęcia, a placuszki prezentują się bardzo pysznie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńświetne , a jak robisz kwaśne mleko sojowe?
OdpowiedzUsuńKwaśne mleko sojowe zrobiło się samo- zwykłe domowe mleko postało ok 3h poza lodówką (myślę, że proces zaszedł tak szybko dzięki upałom) Teraz będę kombinować z jogurtem sojowym, zamówiłam przez internet saszetkę bakterii jogurtowych. Na razie grzecznie czekają w lodówce na odpowiedni moment... Trochę się obawiam co z tego będzie:)
OdpowiedzUsuńAle nieraz gdy w przepisach trzeba było użyć kefiru czy maślanki zastępowałam je mlekiem zmieszanym z sokiem cytrynowym i odstawionym na kilka minut aż lekko się ścięło.