27 sierpnia 2013

Kremowa tarta z malinami




Sezon malinowy w pełni... Pomysłów na to co z nich wyczarować nie brakuje, a myślę że taką tartę naprawdę warto. Kruchy spód zrobiłam z pokruszonych ciasteczek owsianych i wiórków kokosowych, które dobrze jest wcześniej przyrumienić na suchej patelni. Nadają całości fajnego smaku. Masa jest bardzo delikatna, kremowa, przypomina może nieco sernik na zimno. Przygotowałam ją na bazie domowego tofu i jaglanego kremu gotowanego na mleku roślinnym. Do tego moja ulubiona kokosowa bita śmietana no i gwiazda sezonu- Maliny:-) Tarta jest pyszna, musicie spróbować!


Wegańska kremowa tarta z malinami


Składniki na spód (na formę na tartę bądź tortownicę o średnicy 23 cm):

  • 150 g ciasteczek owsianych (użyłam domowych)
  • 70 g wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni
  • 70 g margaryny roślinnej (w przypadku ciastek domowych wystarczy 50 g, bo są nieco bardziej tłuste)

Ciasteczka pokruszyć (np. w malakserze bądź wałkiem umieszczając je wcześniej w szczelnym woreczku) połączyć z podprażonymi wiórkami kokosowymi i roztopioną margaryną. Dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasteczkową masę, rozprowadzić równo po całej powierzchni dokładnie ugniatając łyżką bądź palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.


Składniki na masę:

  • 180 g naturalnego tofu
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowego i kokosowego)
  • 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżki cukru
  • Ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g cukru pudru
  • Puszka mleka kokosowego (trzymanego przez kilka dni w lodówce)
  • Opakowanie śmietan fixu
  • 1,5 łyżeczki agaru + 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:
  • 350 g malin

Najpierw ugotować jaglany krem. Do rondelka wlać mleko roślinne, wsypać zmieloną kaszę jaglaną, 1,5 łyżki cukru, margarynę. Zagotować mieszając trzepaczką i gotować kilka minut aż powstanie gęsty budyń. Sprawdzić czy grudki kaszy są miękkie, jeśli nie gotować jeszcze chwilę. Odstawić do ostudzenia. Puszkę mleka kokosowego ostrożnie otworzyć (nie wstrząsać), zebrać wierzchnią część (śmietankę kokosową), przełożyć do miski i ubić na puszystą bitą śmietanę pod koniec ubijania dodając śmietan fix. Włożyć do lodówki.

W misce umieścić tofu, ostudzony krem jaglany, cukier puder, ziarenka wanilii, ekstrakt z wanilii, zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać połowę ubitej śmietanki kokosowej, zmiksować. Agar wsypać do rondelka, wlać 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać, postawić na ogniu i chwilę pogotować, zdjąć z ognia. Dodawać powoli do kremu, miksując.

Na schłodzony miasteczkowy spód wyłożyć równomiernie masę, na niej rozłożyć resztę kokosowej bitej śmietany. Na wierzchu poukładać maliny. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Smacznego!


2 komentarze: