Jeśli obawiacie się, że przejście na weganizm wiąże się z rezygnacją z wielu ulubionych ciast, to zapewniam was, że nie dotyczy to serników. Co więcej upieczenie sernika z domowego tofu jest tańsze niż zrobienie go na zwykłym twarogu. A jeśli w dodatku upieczecie właśnie ten, puszysty sernik z jagodami, na czekoladowym brownie, to na pewno nie będziecie zawiedzeni:)
Wegański sernik z jagodami
Składniki na spód brownie (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 65 g czekolady gorzkiej
- 65 g margaryny
- 50 g cukru
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 40 g mąki
Czekoladę posiekać, wrzucić do garnuszka wraz z masłem i roztopić na niewielkim ogniu, lekko przestudzić. Zmielone siemię lniane zalać 2 łyżkami wody, odstawić. Mąkę przesiać. Namoczone siemię wymieszać z cukrem, dodać do przestudzonej masy czekoladowej, wsypać mąkę, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przelać do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 8 minut. Wyjąć z pieca.
Masa serowa:
- 700 g naturalnego tofu (najlepiej domowego)
- 120 g drobnej okary (można użyć jedynie tofu- w sumie 820g)
- 600 ml mleka sojowego
- 1,5 torebki budyniu śmietankowego bądź waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka jagód
- 1/3 szklanki oleju
Zagotować 350 ml mleka z 3 łyżkami cukru. Połowę z pozostałego mleka (125 ml) wymieszać z proszkiem budyniowym. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, szybko wymieszać, gotować jeszcze ok 1 minutę energicznie mieszając. Powstanie bardzo gęsty budyń. Ostudzić go do temperatury pokojowej.
Tofu i okarę zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 5 łyżkami wody, dodać do sera wraz z ostudzonym budyniem, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii, pozostałym mlekiem i olejem. Utrzeć wszystko mikserem do uzyskania gładkiej, lśniącej masy (ok 3 minuty). Masę wylać na podpieczone brownie, posypać jagodami (część odłożyć do dekoracji po upieczeniu). Tuż przed włożeniem sernika do pieca zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez około 1 godzinę. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć ciasto i po całkowitym ostudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem cienkim nożykiem obkroić brzegi tortownicy, zdjąć obręcz i wyłożyć sernik na paterę. Obsypać wierzch świeżymi jagodami, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja przepisem z bloga OlgaSmile.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz