23 lipca 2013

Jagody



Lipiec to u nas miesiąc niezwykle radosny.
Wyprawy do lasu, o świcie, na rowerach...
A potem słoiki wypełnione granatowymi skarbami.
Jagody to owoce, które mają wielki potencjał wypiekowy. Sprawdzają się zarówno na świeżo- w ciastach kremowych, jak i zapieczone, gdy tworzą gęsty, słodki sos w drożdżowych bułeczkach czy na sernikach.
Pomysłów na ich wykorzystanie mam zawsze więcej niż owoców, a sezon na nie niestety nie jest zbyt długi. Dlatego zawsze kończy się z lekkim niedosytem i oczekiwaniem na następny rok... Całe szczęście jagody świetnie nadają się do mrożenia i przetworów. Zawierają dużą ilość zagęszczających pektyn, więc nie trzeba poświęcać wielu godzin na ugotowanie pysznego dżemu. Dobrym patentem jest dodanie do garnka, na początku gotowania konfitury kilku pestek z cytryny zawiniętych w kawałek gazy. Pestki także mają dużo pektyny więc w 20 minut dżem będzie cudownie gęsty, gotowy do przelewania w słoiczki. Oprócz tego jagody posiadają także całą masę właściwości zdrowotnych. Sama mam wrażenie, że jagodowa dieta niezwykle mi służy- wcinamy je niemal codziennie od około 2 tygodni i dawno nie czułam się lepiej:) A może to pierwsze objawy korzystnego wpływu diety wegańskiej (przeszliśmy na weganizm ok. 2 miesiące temu po kilku latach wegetarianizmu).
Z najbardziej znanych dobroczynnych dla zdrowia właściwości jagód wymienię ich świetny wpływ na wzrok. Codzienne zjadanie porcji jagód poprawia ostrość widzenia, szczególnie widzenie w nocy.
Jagody działają korzystnie także na przemianę materii- świeże owoce mogą działać zarówno przeciwbiegunkowo jak i przeciw zaparciom natomiast suszone tylko przeciwbiegunkowo.
To tyle z tych powszechnie znanych, byłam jednak niezwykle zaskoczona, gdy szukając informacji o jagodach dowiedziałam się że to zaledwie kropla w morzu ich zalet. Jagody chronią przed chorobami serca, nowotworami, udarami mózgu, chorobami układu moczowego, oczyszczają krew, spowalniają starzenie, działają przeciwzapalnie, są wskazane dla kobiet w ciąży- wspomagają prawidłowy rozwój płodu, zmniejszają ryzyko anemii, są zalecane cukrzykom, pomagają w infekcjach dróg oddechowych, działają też uspokajająco. Bogate są w witaminy:  A, C, E, B1, B2, PP, D.

Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić na zdrowy kawałek jagodowego wegańskiego ciasta- już w następnej notce...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz