25 lipca 2013

Deser jagodowy z kaszą jaglaną



Prosty i szybki do przygotowania- w sam raz na lekkie, letnie śniadanie. Nie spodziewaliśmy się, że deser z kaszy jaglanej może być tak pyszny- w smaku nieco przypomina słodki twarożek. W dodatku taki pucharek to niezła porcja zdrowia- o zaletach jagód już się rozpisywałam, natomiast o tym jak zdrowa jest kasza jaglana mówić chyba nie trzeba (w ostatnim czasie jej dobroczynne właściwości są szeroko rozsławiane). Naprawdę polecam, będziecie mile zaskoczeni!

Deser jagodowy z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki jagód
  • 1 banan
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • Ok. 4 łyżek mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
  • Golden syrup, syrop klonowy lub miód do polania

Do naczynia blendera włożyć kaszę jaglaną, cukier puder, olej, sól,  jagody i banana (zostawić trochę jagód i kilka plasterków banana do dekoracji). Zmiksować blenderem na gładką masę, dodając mleko w zależności od tego jak gęstą konsystencję deseru chcemy uzyskać. Przełożyć do pucharków, na wierzchu rozłożyć pozostawione plasterki bananów i jagody. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać golden syrupem, miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!



Inspiracja: przepis z bloga olgasmile.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz