Prosty i szybki do przygotowania- w sam raz na lekkie,
letnie śniadanie. Nie spodziewaliśmy się, że deser z kaszy jaglanej może być
tak pyszny- w smaku nieco przypomina słodki twarożek. W dodatku taki pucharek
to niezła porcja zdrowia- o zaletach jagód już się rozpisywałam, natomiast o
tym jak zdrowa jest kasza jaglana mówić chyba nie trzeba (w ostatnim czasie jej
dobroczynne właściwości są szeroko rozsławiane).
Naprawdę polecam, będziecie mile zaskoczeni!
Deser jagodowy z kaszą jaglaną
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki jagód
- 1 banan
- 2 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- Ok. 4 łyżek mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
- Golden syrup, syrop klonowy lub miód do polania
Do naczynia blendera włożyć kaszę jaglaną, cukier puder, olej, sól, jagody i banana (zostawić trochę jagód i kilka plasterków banana do dekoracji). Zmiksować blenderem na gładką masę, dodając mleko w zależności od tego jak gęstą konsystencję deseru chcemy uzyskać. Przełożyć do pucharków, na wierzchu rozłożyć pozostawione plasterki bananów i jagody. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać golden syrupem, miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!
Inspiracja: przepis z bloga olgasmile.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz