29 lipca 2013

Arbuzowa woda na upał



Na taki dzień jak dzisiaj nie może być nic lepszego od tego napoju. Wspaniale orzeźwia i chłodzi, a przygotowanie go zajmuje tylko chwilkę. Można wprowadzać rozmaite modyfikacje dodając np. bazylię zamiast mięty czy limonkę zamiast cytryny. Świetnie sprawdzi się też świeży ogórek i niemal wszystkie soczyste, letnie owoce. Ważne, by składniki były schłodzone, no i nie zapomnijcie przygotować wcześniej dużego zapasu kostek lodu!


Orzeźwiająca woda arbuzowa


Składniki:

  • Kawałek arbuza
  • Cytryna
  • Listki mięty
  • Golden syrup lub miód (do smaku, ok. 1 łyżeczkę na szklankę)
  • Woda
  • Kostki lodu

Do szklanki wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza, plasterek lub cząstkę cytryny, miętę i kostki lodu. Zalać wszystko golden syrupem lub miodem i wodą. Wymieszać. Podawać natychmiast!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz