To ciasto upiekłam w prawdziwym
kaflowym piecu, podczas wizyty w małym domku u podnóży Gór Sowich. Było to
jedno z moich pierwszych wegańskich ciast, składniki dobierałam nieco na
wyczucie, w dodatku nie miałam pojęcia jaka temperatura panuje w piecu. Mimo
wszystko ciasto się udało- jest naprawdę pyszne, bardzo wilgotne, miękkie,
zachwyca kolorem- wszystko za sprawą gęstego marchewkowego soku, który świetnie
się tu spisał jako zastępnik jajka. Do pomarańczowej barwy ciasta pod względem
wizualnym świetnie dopasowały się nektarynki, ale możecie tu użyć dowolnych
owoców. Cisto jest tak szybkie i proste do wykonania, że naprawdę nie trzeba
czekać na specjalną okazję by je zrobić- więc może na dzisiaj do kawy?:)
Wegańskie ciasto nektarynkowe
Składniki:
- 125g miękkiej margaryny roślinnej
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 1 banan rozgnieciony widelcem
- 200 ml soku marchewkowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3 duże nektarynki lub brzoskwinie lub inne owoce
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Owoce umyć obrać i pokroić na kawałki. Ciasto przelać do formy o wymiarach ok. 21x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie folia, duuużo foli bo piec mocno przypala od spodu). Rozłożyć na cieście owoce. Piec ok. 40- 45 minut w temperaturze 180 stopni lub w mocno rozgrzanym piecu aż będzie rumiane a patyczek suchy.
Smacznego!
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz