21 lipca 2013

Ciasto nektarynkowe z akcentem marchewkowym




To ciasto upiekłam w prawdziwym kaflowym piecu, podczas wizyty w małym domku u podnóży Gór Sowich. Było to jedno z moich pierwszych wegańskich ciast, składniki dobierałam nieco na wyczucie, w dodatku nie miałam pojęcia jaka temperatura panuje w piecu. Mimo wszystko ciasto się udało- jest naprawdę pyszne, bardzo wilgotne, miękkie, zachwyca kolorem- wszystko za sprawą gęstego marchewkowego soku, który świetnie się tu spisał jako zastępnik jajka. Do pomarańczowej barwy ciasta pod względem wizualnym świetnie dopasowały się nektarynki, ale możecie tu użyć dowolnych owoców. Cisto jest tak szybkie i proste do wykonania, że naprawdę nie trzeba czekać na specjalną okazję by je zrobić- więc może na dzisiaj do kawy?:) 

Wegańskie ciasto nektarynkowe

Składniki:


  • 125g miękkiej margaryny roślinnej
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 1 banan rozgnieciony widelcem
  • 200 ml soku marchewkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 duże nektarynki lub brzoskwinie lub inne owoce

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Owoce umyć obrać i pokroić na kawałki. Ciasto przelać do formy o wymiarach ok. 21x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie folia, duuużo foli bo piec mocno przypala od spodu). Rozłożyć na cieście owoce. Piec ok. 40- 45 minut w temperaturze 180 stopni lub w mocno rozgrzanym piecu aż będzie rumiane a patyczek suchy.
Smacznego!



Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z bloga mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz