1 kwietnia 2014

Mus czekoladowy z frużeliną wiśniową i kokosową bitą śmietaną




Tym razem odrobina klasyki. Prosto, ale wykwintnie – w kolorach black red and white ;) Słodki i zarazem wytrawny smak gorzkiej czekolady przełamany kwaśną nutą wiśni. Do tego obowiązkowo puszysta, kokosowa bita śmietana.

Wegański mus czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną


Składniki na 2 porcje:


Mus czekoladowy:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml mleka roślinnego
  • 30 g masła roślinnego

 Mleko i masło roślinne umieścić w rondelku, zagotować. Wyłączyć ogień i wrzucić posiekaną gorzką czekoladę. Odczekać 2-3 minuty, następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić, włożyć do lodówki i schłodzić przez kilka godzin. (najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc).  Schłodzoną masę ubić mikserem na puszysty krem.


Frużelina wiśniowa:

  • 200 g wiśni (mogą być świeże, mrożone, ja tym razem użyłam takich ze słoiczka)
  • 2- 3 łyżki cukru
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)

W rondelku umieścić wiśnie (jeśli tak jak ja używacie takich ze słoika dodajcie też trochę soku w którym były zanurzone, świeże i mrożone owoce same puszczą sok), dodać cukier, agar i zacząć podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w łyżce zimnej wody, wymieszać, zagotować. Gotować jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Ostudzić. Dodać likier kokosowy (opcjonalnie), wymieszać. Jeśli po ostudzeniu frużelina jest za gęsta należy dodać do niej trochę gorącej wody i wymieszać. Jeśli jest za rzadka ponownie podgrzać i dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej rozmieszanej uprzednio w niewielkiej ilości wody, wymieszać i ponownie zagotować. Ostudzić i schłodzić w lodówce.


Kokosowa bita śmietana:

  • ½ puszki mleka kokosowego (chłodzona w lodówce przynajmniej przez 24h)
  • Cukier puder ok. 2 łyżeczki
  • Ew. ½ opakowania śmietan fixu

Zebrać śmietankę kokosową z wierzchu puszki mleka kokosowego (na 2 porcje wystarczy połowa śmietanki z 1 puszki mleka) umieścić w misce i ubić mikserem na puszysty krem pod koniec dodając cukier puder do smaku i ewentualnie śmietan fix (dla zachowania lepszej konsystencji śmietanki).


Wykonanie:

W wysokich szklankach bądź pucharkach układać na przemian: warstwę musu czekoladowego, warstwę frużeliny wiśniowej i warstwę bitej śmietany. Wierzch ozdobić śmietanką wyciśniętą przez szprycę bądź rękaw cukierniczy, oprószyć cynamonem.

Smacznego!

1 komentarz: