U mnie w domu knedle z owocami były bardzo popularnym
obiadem przez cały rok. W zamrażarce zawsze czekały woreczki ze śliwkami,
jagodami i wiśniami przeznaczone właśnie do knedli. W zasadzie nie pamiętam, by
mrożone owoce wykorzystywało się do czegoś innego niż knedle :-) Może czasem mama
wysypywała je na drożdżowe ciasto pod warstwę kruszonki...
Ostatnio, gdy przyniosłam do domu siatkę pełną
dojrzałych, przesłodkich truskawek, zamarzyły mi się takie właśnie knedle z
dawnych lat, choć truskawkowych akurat z dzieciństwa nie pamiętam. Okazało się,
że knedle z truskawkami smakują wspaniale. Pachną po prostu latem i słońcem :-) Podałam je tym razem
ze śmietanką light i brązowym cukrem, pyszne są także polane domowym miodem z mniszka, ze szczyptą
cynamonu.
Póki sezon trwa nie zapomnijcie zamrozić choć woreczka
truskawek, jeśli chcecie zimą przypomnieć sobie jak smakuje lato!
Knedle z truskawkami:
Składniki na ok. 20- 25 knedli:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej „starych”)
- 1- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Ok. 20- 25 truskawek średniej wielkości
Do podania:
- Brązowy cukier lub miód
- Śmietanka sojowa light lub inna
- cynamon
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie
dokładnie odcedzić i rozgnieść praską do ziemniaków na gładkie puree. Ziemniaki
zupełnie ostudzić, nie mogą być ani trochę ciepłe (można ugotować je dzień
wcześniej). Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną,
zagnieść ciasto. Mąkę pszenną dodawać stopniowo, by uzyskać odpowiednio zwarte
ciasto. Ciasta nie wyrabiać długo.
Z gotowego ciasta uformować wałek, odkrawać nożem kawałki
i rozpłaszczać je na placuszki, podsypując ewentualnie mąką. Na każdym
placuszku układać truskawkę, zlepiać dokładnie w kulkę.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić knedle.
Gotować ok. 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Należy bardzo
uważać, by nie rozgotować knedli, łatwo przegapić odpowiedni moment więc nie
odchodzimy od garnka ;-)
Odcedzić, wyłożyć na talerze. Można polać roztopionym masłem roślinnym. Podawać
z brązowym cukrem i ulubioną roślinną śmietanką.
Smacznego!
ojeju, smak dzieciństwa :) wieki ich nie robiłam, muszę to nadrobić, skoro tyle teraz pysznych owoców
OdpowiedzUsuńNo u mnie truskawkowe poszły na pierwszy ogień, ale jagodowych się już nie mogę doczekać:) Pozdrowienia!
UsuńPrzepiękne zdjęcie :) Ja jutro mam w planach knedle z truskawkami ,ale chyba zrobię wersję jaglaną :D
OdpowiedzUsuń1- 11/2 szklanki mąki pszennej - co to znaczy?
OdpowiedzUsuńChodziło o to, że może być potrzebne od 1 do 1 i 1/2 szklanki mąki;) (od jeden do jeden i pół tak dla zupełnej ścisłości) Zależy od tego jak wilgotne są ziemniaki. Nieraz potrzeba więcej nieraz mniej mąki. Zmienię zapis bo rzeczywiście wygląda trochę nieczytelnie:)
UsuńDzieki :)
UsuńZrobie je jutro :)
Usuń