13 sierpnia 2013

Szarlotka orkiszowa z sosem toffee



Spokojnie, to jeszcze nie jesień! Tę szarlotkę upiekłam z papierówkami na które czas jest właśnie teraz. Macie brzydkie, potłuczone i kwaskowate jabłka w swoich ogródkach? Na szarlotkę będą idealne! My co prawda nie mamy jeszcze własnego ogrodu, ale dostaliśmy całe wiaderko jasnozielonych jabłuszek. Długo nie zastanawiałam się co z nimi zrobić- wszyscy mieliśmy ochotę na szarlotkę. Tym razem nie do końca tradycyjna, bo upieczona na orkiszowej mące, podawana z sosem karmelowym-  całość świetnie do siebie pasuje. Sos toffee jest naprawdę pyszny- warto go przygotować nie tylko do tej szarlotki, ale także np. jako dodatek do naleśników, placuszków, deserów.


Wegańska szarlotka orkiszowa


Składniki (na blaszkę o wymiarach 22x30 cm):

  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru
  • 270 g margaryny roślinnej (zimnej)
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ szklanki rodzynek


Sos toffee:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki miodu lub golden syropu
  • 4 łyżki margaryny roślinnej

Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku, zagotować i gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 15- 20 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę. Po ostudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej.


Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Dodać pokrojoną na kawałeczki zimną margarynę, posiekać, rozetrzeć szybko między palcami jak na kruszonkę. Dodać 2- 3 łyżki lodowatej wody- tyle by udało się zagnieść ciasto (najlepiej jak najmniej). Uformować z ciasta kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Jabłka obrać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Włożyć do dużego rondla, dodać cukier, smażyć przez kilkanaście minut na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie i częściowo się rozpadną. Dodać cynamon i rodzynki, wymieszać.

Formę o wymiarach 22x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy (na wysokość ok. 2 cm). Ciasto podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez ok. 25 minut na złoty kolor. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Piec przez 50 minut na złoty kolor. Przestudzić, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, podawać z sosem toffee.
Smacznego!
 Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

1 komentarz: