17 sierpnia 2013

Razowa tarta z jeżynami i migdałami


Przestawiamy się na jeżyny! W lasach jest ich teraz pełno, są już w sam raz dojrzałe i pyszne. A może macie też jakieś w swoich ogródkach? Nie zrażajcie się pestkami, niektórzy ich nie lubią, ale moim zdaniem w tej tarcie wcale nie przeszkadzają. Kwaskowatość jeżyn fajnie komponuje się z wyrazistym smakiem mąki razowej oraz z migdałami, które pełnią tu też dodatkową funkcję, wchłaniania nadmiaru jeżynowego soku. Ciasto dzięki temu pozostaje kruchutkie i jest naprawdę pyszne!


Wegańska razowa tarta z jeżynami


Składniki (na formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm):

  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g margaryny roślinnej, zimnej
  • Szczypta soli

Masa migdałowa:

  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub orzechów)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki roztopionej margaryny roślinnej

Wszystkie składniki połączyć.


Jeżynowe nadzienie:

  • 500 g jeżyn
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jeżyny posypać cukrem i mąkami, delikatnie wymieszać.


W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę, posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Formę na tartę bądź tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Formę wraz z ciastem włożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć na nie arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, na to wysypać obciążenie- np. suchy ryż, fasolę lub kulki ceramiczne. Podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze 5- 7 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Na przestudzony spód wyłożyć masę migdałową, na niej rozłożyć jeżynowe nadzienie. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i pociąć na paski nożem lub radełkiem. Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu tarty.

Piec dodatkowe 20 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Wyjąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony mojewypieki.com

2 komentarze: